Украинските войски продължават да навлизат в Курск

Новини
15:18 - 14 Август 2024
1318
Украинските войски продължават да навлизат в Курск

Володимир Зеленски, президентът на Украйна, каза днес, че украинските въоръжените сили продължават да настъпват в руската Курска област и от началото на деня са се придвижили с един до два километра напред в различни посоки.

На видеоклип, качен в неговия официален акаунт в "Телеграм", Зеленски разговаря с главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал-полковник Олександър Сирски, който докладва, че от началото на трансграничното настъпление са взети 100 руски военнопленници.

Междувременно Генералният щаб на ВСУ обяви днес, че украински военни са унищожили през нощта руски изтребител бомбардировач Су-34 в Курска област, докато са изпълнявали бойна мисия.

"Работата по елиминирането на окупаторите, тяхното оборудване и оръжия продължава непрекъснато", се казва в изявлението, публикувано в "Телеграм".Киев твърди, че е установил контрол над повече от 1000 квадратни километра от територията на Русия.

Сирски заяви, че руският пограничен град Суджа е под пълен украински контрол.

"Издирването и унищожаването на врага в селището Суджа бе завършено", казва той на видеозаписа.

Русия заяви, че е отблъснала опитите на украинските сили да навлязат по-дълбоко в Курска област в пет области, след като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите му напредват, предаде АФП.

„Опитите на вражески мобилни части, използващи бронирана техника, да проникнат по-дълбоко в руска територия бяха отблъснати“, казаха от руското министерство на отбраната.