Украинското настъпление в Русия увеличава темпото си

Свят
10:31 - 09 Август 2024
2119
Украинското настъпление в Русия увеличава темпото си

Само за един ден украинските военни са преминали 30 км по пътя от Суджа към Курск, показват данни на Радио "Свобода" за местата на сблъсъците в Курска област.

До АЕЦ-Курск остават по-малко от 50 км. ВСУ също така са преодоляли около 7 км по пътя към Лгов и вече са на 10 км до районния център. Z-военният кореспондент Юрий Котенок пише, че украински диверсанти са на разстояние от град Курчатов, където е разположена АЕЦ-Курск.

Клип показва голяма колона от цивилни автомобили, които се евакуират от Лгов, намиращ се край атомната електроцентрала. Населението му е около 17 хиляди души.

Има спорове какъв е контролът на ВСУ в Суджа - според влиятелния руски Телеграм канал "Рибар" те контролират напълно града. Финландският OSINT-аналитик Емил Кастехелми смята, че украинците само частично контролират Суджа, но се придвижват към Кореньово и Рилск. Украински военни публикуваха снимки от близките до Кореньово населени пунктове Ивановка и Любимовка. Така за ден ВСУ са превзели около 100 кв.км, съобщава The Washington Post, позовавайки се на съветник на украинския президент Владимир Зеленски, пожелал анонимност. Стотици руски войници са се предали в плен.

Въоръжените сили на Украйна се движат с бърза скорост и заобикалят огнища на съпротива на руската армия по успоредни на фронтовата линия пътища.

Украинските въоръжени сили са започнали да изграждат защитни укрепления на завоюваните позиции, въвеждайки втори ешелон, пише военният кореспондент Юрий Котенок.

В района на Суджа са забелязани и хеликоптери на украинските въоръжени сили. Градът обаче продължава да е под руски контрол, а околовръстните му пътища са минирани.

ВСУ са започнали бързо и да строят отбранителни съоръжения - окопи и линии "Суровикин", което показва, че нямат намерение да се оттеглят на украинска територия. Освен това украинците вече използват вертолети за снабдяване на войските си и евакуация на ранените, което показва, че в района няма руска ПВО.

"Рибар" разказва и за тактиката на ВСУ за бързо придвижване - пробив на максимална дълбочина със сковаване в бой на стационални позиции и засади на военни колони. "Обикновено украинска диверсионна група от три до шест бронирани автомобила влиза в бой с опорния ни пункт, други го заобикалят и влизат в близките населени места, където устройват засади. След прочистването на населеното място ВСУ продължава напред", пише "Рибар". С такава тактика вчера ВСУ са се придвижили бързо по трасето Суджа-Дяконово.

"В резултат на това бойците ни са докладвали за мащабно настъпление на противника, а други подразделения са виждали техника на ВСУ едва ли не във всяко населено място /макар че това са били едни и същи диверсионни групи, придвижващи се от село в село/. И картинката, която се сглобява в щабовете, изглежда озадачаваща. Подобна тактика позволява на ВСУ да постигне главния си резлутат - паника и излизане на оперативен простор, където няма подготвени позиции", пише "Рибар".

И украински Телеграм канали потвърждават, че ВСУ се придвижва максимално бързо, без да установява твърд контрол върху населените места, което би изисквало по-големи сили.

В руските Телеграм канали оживено се обсъжда и тайственото "изчезване" от района на боевете в Курска област на чеченските бойци от "Ахмет". Основният удар бе поет от граничари и наборници. Според командира от "Ахмат" Апти Алаудинов те се намират все още на позиции на границата, а фактът, че не са влезли в бойни стълкновения, се дължи на това, че украинските войски някакси са ги заобиколили и са минали покрай тях. Ако това е настина така, "кадировци" би трябвало да се намират в дълбокия тил на украинската групировка, който се придвижва във вътрешността на Русия.

Телеграм-каналът ВЧК-ОГПУ, позовавайки се на местни жители, пише, че всъщност "Ахмат" от самото начало са заели втората линия на отбрана в граничната зона, като са оставили наборници и мобилизирани да са най-отпред, а веднага след украинската атака направо са избягали от бойното поле. Това се потвърждава и от саркастичните постове в други Z-канали.

Жителите на Суджанския район на Курска област записаха драматично обръщение към руския президент Владимир Путин, в което се оплакаха, че никой не ги защитава и евакуира, а градът им за няколко часа е бил превърнат в руини. "Ние се лишихме от земя, домове, бягахме под обстрели, мнозина са без документи. Искаме да ви помолим за помощ. Ние останахме сами...", приплакаха те. Но не призовават за изтегляне на руските войски от Украйна и спиране на войната. Напротив - няколко пъти подчертават, че подкрепят нахлуването на руските войски в Украйна.

Путин се разпореди да се изплатят по 10 000 рубли /около 100 долара/ на семействата, които са били принудени да напуснат домовете си в Курска област, и то само на най-нуждаещите се. The Insider отбелязва, че за жителите на района, които подписват договор с МО, за да участват във войната, е установено еднократно плащане от 400 000 рубли /около 4600 долара/. На семействата на войниците, които са загинали или ранени в Курска област, пък не се полага нищо, тъй като те не се водят пострадали от участие в района на военните действия.

На фона на всичко това руското МО обяви, че "придвижването на украинските формирования в дълбочина на територията на Русия в Курска област не е допуснато". А зам.губернаторът на областта Андрей Белостоцки заяви, че украинските сили даже отстъпват. Това предизвика гнева на военните кореспонденти, които ги обвиниха в лъжа.

В четвъртък в Курска област пристигнаха резерви на руската армия, прехвърлени от Донецка област. Твърди се, че и част от остатъците от "Вагнер", които воюваха и бяха разбити в Африка, са прехвърлени там. А руската армия започна да прилага на своя територия тактиката, която използва в Украйна - да унищожава градове до основи с неуправляеми авиобомби. Това се случва без да е евакуирано местното население. И дори не се крие - клипът бе публикуван от руското МО.

Украински дронове атакуваха тази нощ военното летище в Липецка област, намиращо се на 282 км от украинската граница. Там са базирани самолетите Су-34, МиГ-29, Су-25 и Су-57, които се използват за атаки срещу Суми и Харков. Руският военен канал Fighterbomber твърди, че в последния момент преди удара всички самолети са успели да излетят.

В социалните мрежи се появиха видеа на горящ обект, на които се чуват взривове. Местни жители съобщиха, че гори и се детонира склад с боеприпаси.

Според местните власти тази сутрин Липецка област е била подложена на масирана атака. В центъра на региона е спряно движението на обществения транспорт, има проблеми с електричеството. По предварителна информация са пострадали 9 души. В 4 населени места е обявена евакуация.

Три дрона и три безекипажни катера бяха унищожени в Севастопол, заяви "губернаторът" на областта Развожаев. Той твърди, че никакви граждански обекти в града не са пострадали. Местните Телеграм канали съобщават за гъст стълб черен дим над морето и задушлив мирис.