Умни часовници за тъпанари

Коментар
20:50 - 04 Октомври 2021
22163
Умни часовници за тъпанари

Знаете ли какво прави Васко Кайена, собственикът на гаражното магазинче до блока ми, когато на някое миризливо пакетче с тройка кренвирши му изтече срокът на годност? Праска му нов етикет и го удължава с 3-4 дни, естествено. Няма да хвърля ценна стока, я. То бездруго е тъпкано с трици и тоалетна хартия, а те нямат разграждане, питайте всеки еколог. Пък може в крайна сметка някоя бабичка или изгладнял от марихуаната тийнейджър да си го купи.

Относително плодотворна тактика, ако управляваш микро бизнес в „Слатина“, но ако си начело на цял обществен сектор и се опитваш да го движиш през бурните води на световна пандемия, нещата стават малко по-сложни. Въпреки това Министерството на здравеопазването ни зарадва тази седмица с новината, че ваксините, които трябваше да бракуваме през септември, вече са с нов срок на годност и могат да се боцкат до Коледа. Е, и?

И три години трайност да им турите като гордостта на социалистическата лека индустрия – консервите с копърка от ДП „Черноморски риболов“, пак няма да има кой да си ги тури. И 102-та „умни“ часовника в томболата на д-р Стойчо Кацаров няма да свършат работа, когато се предлагат на тъпанари, които научават колко е часа от профила на Атанас Мангъров, дебелите врачки от „Канал 2001“ и „Новото познание“.

Пак взимаме без адаптация обществен пример от САЩ и Западна Европа, който е неприложим по нашите земи заради особеностите на постсоциалистическата психология с ориенталски привкус на Бай ви Ганя. Държавите с установени пазарни отношения могат да си позволят да стимулират финансово ваксинационната кампания. У нас, където перфидното марксистко приличие позволява да се говори открито за анален секс, но не и за пари, схемата е обречена на провал. След като половин век са ни учили, че да си поискаш увеличение на заплатата е срамно и унизително, а всеки богаташ всъщност е сериен убиец, експлоататор и умел аферист, трябва да се намери друг подход.

Иначе уж похвалната инициатива се изражда до тъпо купуване на ваксинирани, твърде напомнящо печалното пазаруване на гласове, превърнало се в запазена марка на политическата ни система в последните три десетилетия. Антиваксърството, което е проблем не от вчера, трябва да се атакува в зародиш, вместо да се бори с палиативни мерки като часовничета за 30 лева без отстъпката от Илиянци.

Конспираторите са много шумни, но всъщност става въпрос за зловредно ядро от няколко десетки извратеняци като сеещия семето си под път и над път брадат психар Евгений, които генерират над 90% от антиваксърското съдържание в медиите. Няколко лъжици катран създават здравна катастрофа и подкопават доверието в медицинското съсловие. Там трябва да насочи усилията си здравното министерство, а не към раздаване на умни джаджи. Мерките трябва да са жестоки, във всяка нормална държава чучело с престилка като Атанас Мангъров отдавна щеше да е лишено от лекарски права, а сливенският поп-идиот – анатемосан.