Умник! Куче знае имената на 90 играчки (ВИДЕО)

Куриози
13:05 - 21 Февруари 2020
7084
Умник! Куче знае имената на 90 играчки (ВИДЕО)

Учени установиха, че 6-годишното бордър коли Уиски е научило само имената на 90 играчки и може да ги донесе, когато ги чуе, съобщи в. "Дейли мейл".

Кучето разпознава топки, фрисбита, пръстени, въжета и може дори да категоризира новите си играчи в тези групи. Когато специалистите се срещнали за първи път с нея, тя вече знаела думите за 59 играчки. След това научила около 31 нови, предава БТА.

"Отначало ми беше трудно да повярвам, че куче е научило имената на толкова много играчки, но след няколко дни методологични проверки, промених мнението си" - каза Клаудия Фугаза от университета "Йотвьош Лоранд".

Уиски има по няколко играчки от четири категории - 10 топки, 7 различни пръстена. Собствениците й наричат играчката с прилагателно и категорията, например "малкото фрисби" или "пъстрия пръстен". Те не са дресирали специално кучето си да ги разпознава, а това постепенно е станало с игра.

"Това ни даде интересна възможност да проверим дали куче спонтанно е стигнало до умствени категории, както би направило дете" - добави д-р Фуказа.

Уиски може да категоризира и новите играчки в четирите групи. За да са сигурни, че тя не избира играчките с посочване или следвайки погледа, те са били поставени извън визуалния обхват на човека.

Резултатите от изследавнето са публикувани в сп. "Сайънтифик рипортс". Уиски има още много да учи, докато настигне най-умното куче в света. Чейсър, друго бордър коли от САЩ, е знаела повече от 1000 думи, преди да почине миналата година.