Унгария: ЕС блокира членството на Западните Балкани

Будапеща очаква следващата ЕК да не намалява, а да увеличава броя на държавите-членки

Свят
16:51 - 02 Септември 2019
1746
Унгария: ЕС блокира членството на Западните Балкани

Унгария обвини Европейската комисия, че не позволява разширяването на Европейския съюз, твърдейки, че Европа може да бъде силна само ако броят на държавите-членки се увеличи.

"Ние унгарците знаем това твърде добре, тъй като живеем в съседство на Западните Балкани и сме напълно наясно, че Унгария – а също и Европейският съюз – имат голям икономически, стратегически и политически интерес от разширяването на Европейският съюз и интеграцията на региона на Западните Балкани", каза министърът на външните работи и търговията на страната Петер Сиярто.
Сиярто изтъква, че само една държава от Западните Балкани (Хърватия) се присъедини към ЕС, но онези страни, които вече имат статут на кандидат, не успяха да постигнат напредък по отношение на присъединяването.

"Очакваме следващата Европейска комисия да не намалява, а да увеличава броя на държавите-членки, да ускори разширяването на ЕС в посока Западните Балкани, да отвори всички преговорни глави за присъединяване с Черна гора и Сърбия и да ускори. интеграцията в страните от Западните Балкани в ЕС", добави министърът.