Унгария още мисли за членството на Швеция и Финландия в НАТО

ЕС
13:45 - 24 Февруари 2023
1446
Унгария още мисли за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Необходими повече разговори между парламентарните групи преди ратифицирането на членството на Финландия и Швеция в НАТО от Унгария. Това заяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Очаква се депутатите да започнат да обсъждат въпроса следващата сряда.

Орбан посочи, че е помолил депутатите от своята националистическа партия "Фидес" да подкрепят кандидатурата на двете скандинавски страни, но отбеляза, че някои от законотворците "не са особено ентусиазирани" относно разширяването на Алианса и са поискали допълнителни дискусии по въпроса.

Орбан добави, че в крайна сметка трябва да е ясно, че Унгария подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО. Той обаче настоя опасенията на Турция относно влизането на Швеция също да бъдат чути, в противен случай усилията за разширяване може да се провалят.

"Що се отнася до Турция, те също са наши съюзници и затова трябва да чуем техния глас", подчерта премиерът.

"Трябва да обърнем внимание на Турция, тъй като в противен случай целият процес ще спре. Ако няма решение на проблема на Турция, разширяването може да се провали", предупреди Орбан.

Анкара твърди, че Стокхолм е укривал членове на терористични групировки.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към Алианса.

Двете скандинавски страни поискаха да се присъединят към НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Докато повечето държави членки на Алианса вече са ратифицирали кандидатурите им обаче, Турция все още не е дала своето одобрение.

"Позицията ни за Финландия е положителна, но не и за Швеция", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара обвинява Стокхолм в укриване на хора, които Турция счита за членове на терористични групировки, и поиска тяхното екстрадиране като стъпка към даване на зелена светлина за членството на Швеция в НАТО.

Преговорите между Финландия, Швеция и Турция са в застой от януари, след като копие от Корана беше изгорено пред турското посолство в Стокхолм от лидера на датската крайнодясна политическа партия "Твърда линия" Расмус Палудан.