Унгария пак не пожела да гласува за Швеция в НАТО

ЕС
11:41 - 25 Октомври 2023
1786
Унгария пак не пожела да гласува за Швеция в НАТО

Унгарският парламент отхвърли за пореден път предложението за гласуване на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Това отлага допълнително влизането на скандинавската страна във военния алианс.

Управляващата партия „Фидес“, водена от премиера Виктор Орбан, има абсолютно мнозинство в унгарския парламент, но отлага кандидатурата на Швеция от юли 2022 г. Днес депутатите от „Фидес“ блокираха предложението за насрочване на вота, каза Агнес Вадаи - депутат от опозиционната Демократична коалиция и бивш държавен секретар в Министерството на отбраната.

Следващата възможност за гласуване на ратификацията ще бъде на парламентарното заседание на 6 ноември, добави тя.

Турция и Унгария са последните две държави от НАТО, които все още не са ратифицирали документа за членство на Швеция. Стокхолм водеше дълги преговори с Анкара, за да докаже, че не спонсорира тероризма - т.е. считаната за терористична организация от турското правителство Кюрдска работническа партия (ПКК). Инцидентите с изгарянето на Корана също забавиха процеса, но през юли 2023 г. турският президент Реджеп Ердоган се съгласи да пусне Швеция в Алианса.

В понеделник Стокхолм се приближи с още една стъпка към присъединяването си към НАТО, след като президентът на Турция изпрати протоколите за присъединяване в парламента на страната. Подписът на Ердоган върху протоколите идва след месеци на забавяне, но не е ясно колко време ще отнеме процесът.

Унгария обаче се оказва последна пречка. Премиерът Виктор Орбан продължава да всява раздор сред съюзниците и в НАТО, и в ЕС.

Междувременно "Ройтерс" съобщи, че на 8 ноември се очаква Украйна да получи положителна препоръка за напредъка към членство в Европейския съюз, евентуално свързана с допълнителни условия относно борбата с подкупите и правата на малцинствата. Последният въпрос беше повдигнат именно от Унгария, която има претенции, свързани с етническите унгарци в Закарпатието.

Будапеща от доста време блокира пакети на ЕС за санкции срещу Русия, както и финансова помощ за Украйна.