УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт

Необходими са 25 милиона долара за предотвратяване на детския глад

Свят
10:56 - 18 Май 2022
2177
УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) предупреди за катастрофално недохранване за хиляди деца по света, включително поради последиците от войната в Украйна и пандемията, предава Анадолската агенция.

В момента 13,6 милиона деца по света страдат от глад и тежко недохранване, съобщава пресслужбата на ООН.

Броят на недохранените деца растеше още преди войната в Украйна, но сега ситуацията започна да се влошава. Една четвърт от недохранените деца живеят в конфликтни зони като Етиопия и Афганистан. Повече от десет милиона деца в Африканския рог са докарани до ръба на глада поради сушата.

Но епицентърът на тежкото недохранване остава Южна Азия, където около едно на всеки 22 деца страда от това състояние, три пъти повече, отколкото в Африка на юг от Сахара.

УНИЦЕФ смята, че поради нахлуването на Русия в Украйна и смущенията поради пандемията, разходите за животоспасяващо лечение на деца с най-тежката форма на недохранване могат да се увеличат с 16 процента.

"Дори преди войната в Украйна да окаже отрицателно въздействие върху продоволствената сигурност по света, семействата навсякъде се бореха да изхранват децата си поради климатичните сътресения и COVID-19", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Днес, казва тя, "светът бързо се превръща във виртуално буре с барут, заплашващо с увеличаване на предотвратимите смъртни случаи при децата и увеличаване на броя деца, страдащи от недохранване".

Без допълнително финансиране през следващите шест месеца още 600 000 деца могат да останат без храна. 

В доклада на УНИЦЕФ, "Тежкото изтощение: Забравената спешна ситуация за оцеляване на децата," се посочва, че около са необходими 25 милиона долара за предотвратяване на детския глад.