УНИЦЕФ: Над 500 деца са убити в Украйна от началото на войната

Русия
12:45 - 04 Април 2023
1732
УНИЦЕФ: Над 500 деца са убити в Украйна от началото на войната

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) потвърди, че "най-малко" 501 деца са били убити в Украйна от началото на руската война, съобщи изпълнителният директор Катрин Ръсел на 3 април.

"Това е само потвърденият от ООН брой. Реалната цифра вероятно е много по-висока, а жертвите за засегнатите семейства са невъобразими", пише Ръсел в Twitter.

Приблизително 1000 деца са получили наранявания, включително такива, които ще останат за цял живот. "Децата и семействата в Украйна плащат най-високата цена за тази брутална война", добави Ръсел.

УНИЦЕФ предоставя на украинските деца, засегнати от войната, психосоциални грижи и подкрепа, допълни тя.

Руските сили незаконно са прехвърлили или депортирали 19 514 украински деца в Русия, нарушавайки Женевските конвенции, съобщи Министерството на реинтеграцията в Киев на 28 март. Заради депортиране на украински деца Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин и на руския детски омбудсман Мария Лвова-Белова.

По-миналата седмица украинският омбудсман Дмитро Любинец заяви, че 15 деца от бившите окупирани територии на Харковска и Херсонска област са били върнати в Украйна. До момента в страната са върнати само 327 деца.