УНИЦЕФ представя филм с историите на украинци, избягали в България

„Детство 2.0“ дава отговор на въпроса пред какви предизвикателства са изправени децата бежанци

Култура
08:47 - 24 Февруари 2023
2487
УНИЦЕФ представя филм с историите на украинци, избягали в България

Една година след началото на войната в Украйна УНИЦЕФ представя днес от 13 часа в кино "Одеон" документален филм с историите на украински семейства и техните деца, установили се в България. От самото начало на войната детският фонд на ООН е подпомогнал 60 хиляди деца и родители бежанци с психосоциална подкрепа, правна помощ и достъп до социални услуги. 5 хиляди украински деца бежанци пък са получили достъп до образование в български училища.

Документалният филм „Детство 2.0“ дава отговор на въпроса пред какви предизвикателства са изправени децата бежанци и доколко успешно се справят с адаптацията в своята нова среда. Лентата е с продължителност 45 минути и е на украински, български и английски език.

Разказани са историите на Анастасия, която пристига в България заедно с 8-годишната си дъщеря и веднага започва работа с деца в центъра за подкрепа на бежанци, изграден от УНИЦЕФ; на Лена, живееща в София с тримата си невръстни синове и на Татяна, която напуска Украйна, след като ракета разрушава жилището й и след като току-що е преодоляла тежко онкологично заболяване. У нас обаче тя среща любовта и заедно с приятеля си очакват дете през тази пролет, защото животът трябва да продължи.

От УНИЦЕФ напомнят, че войната в Украйна е предизвикала масово разселване, на каквото не сме ставали свидетели от Втората световна война насам. Мнозинството от 8-те милиона бежанци от Украйна са жени и деца. От началото на войната около 1,1 млн. украински бежанци са влезли в България и приблизително 150 000 души са подали заявление за временна закрила.

Измина една година от ескалацията на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г., или 12 месеца, в които цяло поколение деца преживяха насилие, страх, загуба и трагедия. Няма нито един аспект от техния живот, останал незасегнат от войната – хиляди деца бяха убити, ранени, принудени да напуснат домовете си, прекъснаха образованието си и бяха лишени от безопасно детство. 

„Изминалата една година от войната в Украйна още веднъж напомня колко много са изгубили децата и семействата в Украйна“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. „Войната в Украйна лишава децата от стабилност, безопасност, училище, приятели, семейство, дом и надежда за бъдещето. Тя оставя невидими рани, които трябва да бъдат излекувани чрез подкрепата на всички нас“, допълни тя. 

Войната в Украйна предизвика масово разселване, на каквото не сме ставали свидетели от Втората световна война насам. Мнозинството от 8-те милиона бежанци от Украйна са жени и деца. От началото на войната около 1,1 млн. украински бежанци са влезли в България и приблизително 150 000 души са подали заявление за временна закрила.

Много украинци се завърнаха у дома или се преместиха в други страни, но около 50 000 украински бежанци остават в България. Около 10 000 от тях живеят в хотели и бази с подкрепата на държавните власти. Тяхната интеграция в обществото е от съществено значение, докато войната навлиза във втората си година. 

Документалният филм „Детство 2.0“ („Childhood 2.0“), произведен от УНИЦЕФ и студио NO BLINK, е посветен на това ново начало. Режисьор е Атанас Христосков, а продуцент е Алек Алексиев, който също участва във филма. 

Година по-късно документалният филм насочва общественото внимание към огромните усилия и подкрепата за украинските бежанци в България. Той хвърля светлина и върху проблемите, свързани с образованието, здравеопазването, настаняването и пазара на труда. Героите във филма доказват, че интеграцията е възможна и отговорността за нея е споделена – и от бежанците, и от приемащата българска общност. 

„Всяко дете, без значение кое е и откъде идва, на първо място е дете – с мечти, възможности и потенциал“, подчерта Кристина де Бройн. 

Пред какви предизвикателства са изправени децата бежанци в новата среда? Какви непривични роли и отговорности им се налага да поемат? Доколко успешно се справят с адаптацията те, както и техните родители? Това са част от въпросите, на които търсим отговор през очите на нашите герои. 

А те са:

Анастасия, която пристига в България заедно с дъщеря си (8 г.) и майка си и още с идването си търси начин да бъде полезна за своята общност. Така започва творческа работа с деца в центъра за подкрепа на бежанци "Синя точка", изграден от УНИЦЕФ и партньори във Варна; 

Йева, която идва едва на 16 г. в София и бързо търси начин да се грижи сама за себе си, а любовта й към животните й помага да открие тази възможност в център за груминг на домашни любимци; 

Лена, живееща в София с тримата си невръстни синове и професията й на фотограф в Киев й помага бързо да намери реализация, документирайки ежедневието в центъра за подкрепа на бежанци на фондация "За доброто"; 

Тетяна, която напуска Украйна, след като ракета разрушава жилището й и след като току-що е преодоляла тежко онкологично заболяване. У нас обаче тя среща любовта и заедно с приятеля си очакват дете през тази пролет, защото животът трябва да продължи!

Във филма участва и националният посланик на УНИЦЕФ България – актрисата Елена Петрова.

„Нашият документален филм е жест на благодарност към България и призив към хората чрез солидарност, приятелство и възможности да осъзнаят силата си да променят света“, отбеляза още Кристина де Бройн.  

След премиерата документалният филм ще бъде излъчен от партньорите на УНИЦЕФ от телевизионния канал NOVA News от 18:10 ч. на 24 февруари и в събота, 25 февуари, от 11 часа, а по-късно ще бъде разпространен и в дигиталните канали на УНИЦЕФ и NO BLINK.