Уникален фестивал на мамалигата се състоя в село Нова Черна

Общество
17:59 - 07 Октомври 2023
6150
Уникален фестивал на мамалигата се състоя в село Нова Черна

Единадесетото издание на Фестивала на мамалигата се проведе в тутраканското село Нова Черна. Организатор на проявата е Народното читалище "Васил Йорданов-1942 г.", с подкрепата на община Тутракан и кметство Нова Черна.

Събитието е единствено по рода си в България. На него всяка година майсторството си по приготвянето на ястия от царевично брашно демонстрират както местни хора, така и специално дошли за форума румънци от близките селища на северната ни съседка.

Прието е да се казва, че кулинарията с царевично брашно е неразделна част от поминъка на жителите на съседна Румъния и когато през 1940 година, след Крайовската спогодба, българското население се завръща в пределите на майка България, носи със себе си и тази традиция.

Етнологът Йордан Касабов обаче обясни, че ястията от царевично брашно добруджанци не са заимствали единствено от Румъния. Той разказа, царевицата навлиза през 17 век от Америка, разпространява се бързо и се внедрява в бита на добруджанци, а и на хората в цялата страна.

Извън конкурсната част на фестивала имаше детско ателие за точене на баница. Предвидена бе богата музикална програма с участието на местни фолклорни колективи, както и гости от румънския град Кълъраш.

Целта на фестивала е да съхранява и популяризира народният фолклор чрез песен, танц, свирни, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията, да насърчава участието на творчески колективи и изпълнители на автентичен и обработен фолклор.