Уникални ордени от злато и диаманти на Фердинанд се появиха на търг в Мюнхен

На 18 и 19 ноември продават невероятни съкровища на царство България

Топ
22:19 - 25 Октомври 2019
17625
Уникални ордени от злато и диаманти на Фердинанд се появиха на търг в Мюнхен

Уникални и неизвестни досега ордени от злато и диаманти на царство България от времето на цар Фердинанд се появиха в каталога на 80-тия международен аукцион за военно-исторически отличия на фирмата „Херман Хисторика”. Търгът ще се проведе на 18 и 19 ноември в Мюнхен.

На него са изложени общо 1061 лота ордени, медали и други отличия на държави от цял свят. Сензация за колекционерите е представянето за първи път на някои уникални и някои изключително редки български ордени и други отличия.

Сред експонатите изпъква Велик кръст на Ордена „За гражданска заслуга“. Той представлява кръст, изработен от злато, диаманти и бял емайл. Лицевата му страна е покрита изцяло с диаманти. Между раменете на кръста са монтирани дъбови клонки от злато, листата им са изработени от изумруди, а жълъдите са рубини. В центъра на червеният емайлиран медальон е стилизиран монограм (вензел) „ФI” – на цар Фердинанд I. Кръстът виси на царска корона, също изцяло покрити с диаманти. Дори и халката, на която е окачена короната е покрита с диаманти. Реверсът на Великият кръст е златен с бял емайл и медальон със златен лъв, окачен на златна корона. Размери 95 х 53 мм. Тегло 62,5 g. Друг екземпляр в такова изпълнение не е известен. Началната му цена е 15 000 евро, като прогнозите са, че може да достигне и до 40 000 евро.

Велик кръст на Ордена „За гражданска заслуга“, уникат от злато и диаманти, непознат досега в такова изпълнение

Предлага се и златен медал на Фердинанд I (1887-1918) за брака му с Мария Луиза Бурбонска, принцеса Пармска, от 1893 г. На лицевата страна са представени портретите на двамата един до друг наляво, както и името на медальора „А. Шарф“. На обратната страна двата гербовете на младоженците овенчани с корона. Диаметър 31 мм. Тегло 13,5 g. Много рядко изпълнение в злато. Началната му цена е 2500 евро.

В търга е включен и прецизно изработен Почетен знак нa Дружеството на Българският Червен кръст в злато и полупрозрачен червен емайлиран медальон. Маркиран „585“- 14 карата злато. Размери 65 х 35 мм. Тегло 28,5 g. Той е в оригинален калъф, покрит с кожа, с подплата, изработена от жълто кадифе. На капака името на фирмата производител „J.Godet & Sohn A.G., Ordensjuweliere seit 1761, Berlin“. Нагръдният знак е от най-високо качество, непознат в златно изпълнение, а началната му цена е 3000 евро.

Златен медал на Фердинанд се предлага на търга с начална цена от 2500 евро

На търга в Мюнхен се предлага и златен медал в чест на сватбата на царица Йоана Савойска с цар Борис III с диаметър 30 мм и тегло 19 грама. Известен е само един екземпляр, продаден преди години от аукцион „Раух“ във Виена за 6000 евро.

Подобни ордени и медали от злато, украсени с диаманти, сапфири и др., не са от тиражираните държавни ордени и медали, а са изработвани по поръчка лично от Фердинанд на европейски майстори, заплащани са с негови лични средства, и той ги е връчвал лично на други царе и високопоставени особи със заслуги към България и лично към царя.

Орден на червения кръст

Майката на цар Фердинанд, Княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска херцогиня Саксонска, дъщеря на последния френски крал Луи Филип, е притежавала огромно състояние, оценено на 40 милиона златни франка, равняващо се на 13 тона злато. Фердинанд е бил нейното любимо дете. Тя е една от основните дарители на основания в 1885 г. български Червен кръст наред с царица Елеонора.

Изложените на търга експонати от царство България имат и колекционерска, и историческа стойност. Вероятно за тях ще наддават богати колекционери от Западна Европа. Българската държава в такива случаи е неспособна да реагира адекватно. Досегашни опити за изкупуване на търг от държавата на ценни исторически експонати не са голям успех, но бяха представени като такива през януари тази година. Тогава на търг във Виена министерство на културата, в присъствието лично на министър Банов, наддава и купи предмети от наследството на княз Александър Батенберг. За портрет на княза и три сребърни подноса държавата плати 40 хил. евро. Копие на този портрет се пазеше в Националната галерия. Дали и този път държавата ще се включи, за да запази това огромно историческо наследство?!