Уникално! Откриха „Енигма” на дъното на Балтийско море

Куриози
15:58 - 04 Декември 2020
3975
Уникално! Откриха „Енигма” на дъното на Балтийско море

Германски водолази, които събирали изоставени рибарски мрежи в Балтийско море, попаднаха на легендарната кодираща машина „Енигма“, използвана от нацистите през Втората световна война, съобщи Ройтерс. Смята се, че машината е била изхвърлена от подводница.

Водолазите първоначално смятали, че стара пишеща машина се е оплела в мрежа на дъното на залива Гелтинг. Подводният археолог Флориан Хюбер обаче бързо осъзнал историческото значение на находката. „Попадал съм на много вълнуващи и странни находки през последните двадесет години. Но никога не съм предполагал, че един ден ще намеря една от легендарните машини Енигма“, сподели той.

Нацистката армия използвала машините, за да изпраща и приема тайни съобщение по време на Втората световна война. Британски криптографи под ръководството на Алън Тюринг обаче разбиват кода и това помага на съюзническите сили във водната битка за контрол над Атлантическия океан.

Алън Тюринг е изобразен на банкнотата от 50 британски паунда

Алън Тюринг е британски математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ. Има голям принос в развитието на компютърните науки. По време на Втората световна война Тюринг работи за Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли Парк – британския център за криптоанализ. За известно време оглавява групата, чиято задача е разбиване на шифрите, ползвани от германските военноморски сили. Създава няколко метода за криптоанализ и прави подобрения на използваната за целта изчислителна електромеханична машина „Бомба“, което прави възможно дешифрирането на кодовете на „Енигма“.

След първата машина, заработила на 18 март 1940, са построени още. Към края на 1941 г. обаче се оказва, че хората и машините не могат да смогват да дешифрират със същата скорост, с която германците усъвършенстват шифъра, а усилията им да получат повече ресурси по канален ред са напразни. През октомври, нарушавайки всяка субординация, екипът начело с Тюринг пише директно до министър-председателя Уинстън Чърчил и описва затрудненията си и вероятните ползи от успеха на тяхната работа. Това писмо има огромен ефект. Резолюцията на министър-председателя е „Да се действа днес. Да им се осигури всичко необходимо начаса и ми докладвайте.“ От този ден нататък работата по проекта потръгва.

Филмът „The Imitation Game“ за живота и делото на Алън Тюринг с Бенедикт Къмбърбач в главната роля получи най-големия приз на международния кинофестивал в Торонто през 2014 г.

През 1946 г. Тюринг е удостоен с „Орден на Британската империя“ за работата си в Блечли Парк.

Малко преди Германия да капитулира през май 1945 г., екипажите на около 50 подводници по заповед изоставят плавателните съдове в залива Гелтинг край датската граница, за да не ги предадат на съюзниците. Разпоредена било също да се унищожат кодиращите машини.