Уплашихте ли се? Ген. Мутафчийски пак ни пришпори, боцна се срещу Covid и грип

Двете ваксини се понасят заедно, но трябва да са през 14 дни, инструктират от ВМА

Новини
14:00 - 18 Октомври 2024
2768
Уплашихте ли се? Ген. Мутафчийски пак ни пришпори, боцна се срещу Covid и грип

Шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски върна спомените от Ковид-пандемията, когато всяка сутрин се появяваше на екрана, за да даде актуална информация за заразените. Сега той отново бе сред първите, които си поставиха ваксини - и срещу сезонен грип, и срещу COVID-19.

Снимка на доктора - генерал бе качена от имунизационния център във ВМА беше качена във фейсбук страницата на лечебното заведение.

Ето какви разяснения внесоха от ВМА за ваксините:

В момента във ВМА е създадена организация за ваксинация на всички желаещи служители на лечебното заведение срещу COVID-19 и сезонен грип.

Ваксините предпазват от тежко боледуване и неговите последствия, отсъствие от работа и намалена продуктивност, от усложнение на съществуващи заболявания, коментира полковник професор Андрей Галев, д.м.н., началник на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена на ВМА.

Всъщност, т. нар. „сезонни инфекции“, каквито има и през лятото, са сезонни, защото големи групи хора се събират в относително малки пространства и създават благоприятна среда за развитие и разпространение на заразни заболявания. В този дух, освен чистите ръце, пречистената вода, проветрените помещения и оставането вкъщи, когато се почувстваме болни, важна съставка на нашия имунитет са и ваксините.

Противогрипната ваксина е препоръчвана от медиците, особено за възрастните хора.Тя е безплатна и се изпълнява от личните лекари.

Противогрипната ваксина е показана за активна имунизация на възрастни, включително бременни, и деца от 6-месечна възраст и по-големи. Ваксината осигурява пасивна защита на новородени до 6-масечна възраст, ако майката е била ваксинирана по време на бременността. 

Антипневмококовата ваксина действа за активна имунизация и превенция на инвазивно заболяване, остро възпаление на средното ухо, пневмония и менингити причинени от Streptococcus pneumoniae.

Лицата над 65 години и тези с хронична обструктивна белодробна болест, астма, с отслабнал поради друга причина имунитет, са уязвими към развитие на пневмококова инфекция, особено след боледуване от грип, COVID-19 или друго заразно заболяване.

За разлика от противогрипната ваксина, която се поставя в есенно-зимния сезон, пневмококовата може да се поставя целогдишно.

Вирусът SARS-CoV2, който причинява COVID-19 си прилича с грипния вирус по това, че често променя както своята болестотворност, така и антигенната си характеристика, т.е. онази своя част, която ни е необходима, за да се произведе ефективна ваксина. Колкото по-нестабилен е един вирус, толкова по-ненадежден е имунитетът срещу него, включително и изградения по естествен път, тъй като всяка негова вариация е всъщност нов вирус.

Ваксината срещу Covid e напълно съвместима с противогрипната ваксина, като е добре между двете да има период от 14 дни.