Ураганът "Милтън" се разраства, стига до Флорида

Новини
08:22 - 09 Октомври 2024
10718
Ураганът "Милтън" се разраства, стига до Флорида

Ураганът "Милтън", който се придвижва към крайбрежието на щата Флорида - е увеличил размера си и се очаква да сблъска със сушата по-късно днес.

Метеоролозите предвиждат ураганът "Милтън", който е от най-разрушителната пета категория да връхлети крайбрежието на Флорида в сряда вечерта местно време, и то в гъсто населена с хора зона, включваща градовете Тампа, Сарасота и Форт Майерс. „Ако Милтън не промени курса си, това ще бъде най-мощният ураган, връхлитал залива на Тампа от над 100 години“, предупредиха от Националната метеорологична служба на САЩ.

След като силата на урагана временно отслабна по-късно скоростта на ветровете отново се усили и в момента тя достига до над 260 километра в час.

Ураганът "Милтън" стана най-мощната буря, бушуваща на Земята от началото на 2024 г.
Прогнозите са, че ветровете на "Милтън" са способни да генерират приливни вълни, които да доведат до наводнения с нива на водата от над 4 метра. За да намалят опасността за жителите на Флорида властите предприеха най-голямата евакуация от 2017 година насам.

Президентът Джо Байдън се обърна към жителите на щата с думите, че ако живеят в район, където е разпоредена евакуация, трябва да го напуснат веднага. Жителите на Флорида, чийто домове се намират на потенциалния път на урагана обградиха имотите си с чували с пясък и заковаха вратите и прозорците.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис издаде спешни заповеди за извънредно положение в 51 окръга, чиито жители, трябва да се подготвят за прекъсване на електрозахранването, да се запасят с достатъчно храна и вода за една седмица, и да са готови да напуснат домовете си, ако е необходимо.