УРОДИ, СПРЕТЕ СЕ! "Бомба" пак изкара столичните ученици по улиците (СНИМКИ)

Навсякъде в страната получават сигнали за поставени взривни устройства от началото на седмицата

Крими
15:19 - 30 Март 2023
4011
УРОДИ, СПРЕТЕ СЕ! "Бомба" пак изкара столичните ученици по улиците (СНИМКИ)

Предизборните хибридки с бомбени заплахи в училищата продължават да се вихрят с пълна сила и днес. Репортер на Lupa.bg видя как в идеалния център на София децата от ПГМЕ "Никола Вацаров" стоят на вятъра в очакване на сапьорските екипи, които да "прочистят" минираното им школо.

Навсякъде в страната получават сигнали за поставени взривни устройства от началото на седмицата. Днес заплашителни мейли за поставени взривни устройства са получени в десетки училища във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София, Стара Загора, Пловдив.

18 варненски училища са получили електронни съобщения за бомба. Мейлите са получени около 9 часа. Сградите са проверени от служители на полицията. Учебният процес не е преустановен.

В 7 училища в община Стара Загора са подадени едновременно сигнали за бомби. Такъв има постъпил и в училището в село Хрищени. Всички сигнали са постъпили по имейл на електронните пощи на учебните заведения.

Заради ситуацията кметът на Пловдив Здравко Димитров издаде заповед, с която обявява 31 март за неучебен ден за училищата. Решението как да се процедира с учебния процес до края на днешния ден ще вземе всеки директор, посочват от общината.

Анонимните сигнали за бомби, са изпратени като заплашителни, еднотипни, адресирани като „важно съобщение". Навсякъде са изпратени полицейски екипи. Предприети са действия по процедура. Учениците и персоналът на училищата са евакуирани. На място в едно от заплашените заведения е комисар Лазар Христов – директор на областната дирекция на полицията.

Зловредните имейли съдържат заплахи за живота и здравето на децата. Сигналите от училищата за получените мейли са получени на телефон 112 между 10:00 и 11:00 ч. днес, когато стотици деца трябваше да се завърнат в класните стаи. Заради сигнали за поставени бомби вчера осем училища бяха евакуирани.

Дали учебните занятия продължават, решават директорите на съответните училища, получили имейлите. 

Продължава и разследването на ГДБОП, което цели да установи къде се намира изпращачът.