Урсула: Финландия е следващата цел на руснаците

Скандинавската държава затвори източната си граница в средата на декември

ЕС
16:35 - 19 Април 2024
3100
Урсула: Финландия е следващата цел на руснаците

В момента Русия съсредоточава хибридните си атаки върху съседна Финландия, използвайки мигрантите за да дестабилизира страната. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Финландия.
 
Скандинавската държава затвори източната си граница в средата на декември, след като от август насам близо 1000 мигранти са пристигнали без визи през граничните й пунктове с Русия.

Двете съседки споделят обща 1340-километрова граница и Хелзинки алармира, че драстичният ръст на броя на търсещите убежище е организиран от Русия - твърдение, което Москва отхвърли.

"След хибридната атака, предприета от Беларус през ноември 2021 г. срещу Латвия, Полша и Литва, всички знаем как Путин и неговите съюзници инструментализират мигрантите, за да тестват нашата защита и да се опитат да ни дестабилизират. Сега Путин се фокусира върху Финландия", отбеляза шефката на Европейската комисия.

През 2021 г. Беларус организира приток на мигранти към съседните Полша, Литва и Латвия, което доведе до сериозно влошаване на отношенията между Европейския съюз и Минск, припомня БГНЕС.

Фон дер Лайен говори след среща с министър-председателя на Финландия Петери Орпо във финландския град Лапеенранта, на около 30 км от руската граница, за да обсъдят "какво могат да направят Финландия и ЕС, за да предотвратят инструментализираната миграция към източната граница на Финландия", се посочва в изявлението.