Урсула: Интересите на София в спора със Скопие ще бъдат защитени

Искаме да започнат разговори за присъединяване на Северна Македония, заяви председателят на ЕК

ЕС
17:59 - 13 Септември 2023
29230
Урсула: Интересите на София в спора със Скопие ще бъдат защитени

Интересите на София в спора със Скопие да бъдат защитени. Това заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

В най-важната си реч за годината, председателят на Европейската комисия призова за приемането на България и Румъния в Шенген. В посланието си към всички граждани на Обединена Европа, отправено от трибуната на европейския парламент в Страсбург, Урсула фон дер Лайен очерта приоритетите по най-важните за европейците теми и задачи за следващите 300 дни до края на мандата на Комисията. Урсула фон дер Лайен изтъкна, че "в един свят на несигурност Европа трябва за пореден път да отговори на призива на историята."

Фон дер Лайен обеща интересите на София в спора със Скопие да бъдат защитени.

Относно процесът на интеграция за Скопие и напрежението между София и Скопие тя каза:

"Ние имаме съгласие за процеса. Това е процес, който важи и за двете страни. Принципите трябва да бъдат изпълнени. Според мен, това е много важна стъпка, защото искаме, след процеса за наблюдение, да започнат разговори за присъединяване на Северна Македония, това е важно. А и българските интереси са уважени", каза пред БНТ Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

"България и Румъния свършиха изключителна работа, нашият доклад го показва. Затова отново призовавам Съвета да направи така, че България и Румъния да се присъединят към Шенген, и то напълно заслужено", посочи Фон дер Лайен.