Урсула предлага единен билет за влаковете в Европа

За да постигнем климатичните цели, хората трябва да търсят по-устойчиви варианти, заяви шефът на ЕК

Новини
16:55 - 31 Юли 2024
933
Урсула предлага единен билет за влаковете в Европа

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, предлага да се въведе единен билет за железопътния транспорт, с който да може да се пътува из цяла Европа. Фон дер Лайен заяви идеята в документ преди европейските законодатели да започнат гласуване дали да я назначат за втори мандат.

„Ще предложим единно дигитално резервиране и издаване на билетите, за да гарантираме, че европейските граждани ще могат да си купят един-единствен билет от една-единствена платформа", казва тя в документа.

Като част от целта си да намали въглеродните емисии, Европа иска да развие своята трансгранична железопътна система, предвид факта, че ЖП транспорта е значително декарбонизиран.

„За да успеем да постигнем климатичните си цели, трябва да направим така, че на хората да им бъде по-лесно да преминат към по-устойчиви варианти", казва Фон дер Лайен.

„Пътуването с влак през границите е все още прекалено трудно за повечето граждани. Хората трябва да имат възможност да използват отворени системи за резервации, за да си купуват безпроблемно транс-европейски пътувания с няколко доставчика на услуги, без да губят правата си за възстановяване на средства и компенсаторно пътуване.", допълва тя.

През март, европейските законодатели гласуваха за по-добра координация на железопътната система в Съюза, чрез подобрено пътно устройство, финансиране и поддръжка, пише Barron`s. 

Те посочиха, че между 1990 и 2021 г., железопътната мрежа на Европейския съюз е намаляла с повече от 12 000 километра.