US спец: Новите руски ракети удрят София за 11 минути

Новини
18:37 - 14 Ноември 2019
3811
US спец: Новите руски ракети удрят София за 11 минути

Новите руски хиперзвукови ракети “Кинжал”, изстреляни от Финския залив, могат да стигнат до София, която е на 1200 км оттам, и да я ударят за 11 минути. За сравнение, традиционните крилати ракети “Калибър”, изстреляни от същото място, биха долетели до столицата на България за около 2 часа.

Това твърди американският военен експерт Алън Къмингс в статия за изданието “Уор он дъ Рокс”.

Русия активно разработва хиперзвукови оръжия, които биха ѝ дали бързо победа без бой в случай на конфликт и да вземе инициативата при преход от риторика към кинетичен удар, посочва Къмингс.

Според него възможностите на този нов вид оръжия са насочени към две аудитории - Запада, и по-специално НАТО, и периферните на Русия държави като Балтийските, Украйна и Грузия.

Подчертаването на възможностите на новите ракети е предупреждение към западните лидери “да не се месят насилствено” в руските работи, убеден е Къмингс.

По-рано този месец китайско издание обясни, че влизането на въоръжение в руската армия на междуконтиненталните балистични ракети “Сармат” може да се превърне за НАТО и САЩ в изключително голям проблем. Американски военни специалисти пък наскоро предупредиха, че Русия е реална заплаха за САЩ.