Увеличават добива на мляко от руските крави с очила за виртуална реалност

Точният дизайн на иновативното устройство се държи в най-строга тайна

Новини
11:54 - 27 Ноември 2019
2156
Увеличават добива на мляко от руските крави с очила за виртуална реалност

Руските крави ще носят очила за виртуална реалност, за да бъде увеличен добивът на мляко, пише британският вестник The Independent, цитиран от „Фокус”.

За да се борят със зимната депресия при кравите, руските учени измислиха специални очила за виртуална реалност, които показват на животното сочна зелена трева на лятна поляна. Тестовете на прототипа показаха положителни резултати: животните са по-малко стресирани и произвеждат повече мляко, което би трябвало да помогне на Русия да заеме важно място сред световните лидери в селското стопанство.

Както се оказа, не само хората страдат от промяната на времето и сивото ежедневие: добитъкът е особено податлив на депресия през зимните месеци. За да помогнат на кравите, от които в Русия има около 20 милиона, учените предлагат да им сложат очила за виртуална реалност.

Точният дизайн на иновативното устройство се държи в най-строга тайна, но някои подробности вече са попаднали в мрежата. Според местните информационни служби, благодарение на „уникалната си форма“, очилата са перфектно адаптирани към анатомичните особености на кравата.

Ферма в северозападната част на област Москва вече е започнала да тества прототипа и е постигнала положителни резултати. В почти всички случаи кравите с очила са станали по-спокойни и настроението им се е подобрило. Учените уверяват, че ще продължат да наблюдават как изобщо това изобретение ще повлияе на производството на мляко.

Според изявление, издадено от регионалното Министерство на земеделието в Московската област, руските фермери разчитат на „най-добрите международни методи“, за да подобрят благосъстоянието на своите стада.

Освен очилата, във фермите ще се появи и аудио оборудване, за да могат животните да слушат музика. Тази технология се използва в Русия отдавна: през 2013 г. в една от фермите в Красноярск издадоха идеална инструкция за рогатите любителите на музиката: паша под звуците на Чайковски, спане на фона на Моцарт и поп-хитове от 80-те за доене.

Отбелязва се, че технологичните решения са се превърнали в основната движеща сила в опитите на Русия да стане влиятелна фигура в световното селско стопанство. Страната вече може да се похвали със значителни успехи в тази област и подобрения в исторически бавния сектор на икономиката. От бюджетна гледна точка селскостопанският износ сега е по-важен за Русия от продажбите на оръжие.

Някои особено привлекателни потребители на социални медии обаче виждат в очилата за виртуална реалност за кравите очевидни паралели с това как властите на страната предпочитат да се отнасят към своите граждани. „Всеки, който се оплаква от руската действителност, скоро ще бъде задължен да носи очила за виртуална реалност“, цитира The Independent един от коментарите.