Уволнен градски шофьор пред Lupa.bg: Част от автобусите в София са с повредени спирачки

15:23 - 26 Ноември 2021
6013
Уволнен градски шофьор пред Lupa.bg: Част от автобусите в София са с повредени спирачки

Столичните градски автобуси, които обслужват линии 11, 83, 77, 63, 108, 81, са с повредени спирачки. От 4 работи само една, твърди пред Lupa.bg шофьорът Велин Маринов, който е уволнен на 8 ноември от Столичния автотранспорт.

„За да може рейсът да спре навреме, спирачките се пускат 300-500 м преди спирката. Освен това автобусите се поддържат с бракувани части, а гумите са с изтекъл срок на годност. Те не са използвани, но са стояли дълго време в гаража и затова са негодни. Могат да започнат да гърмят като бомби“, предупреди Маринов.

„Случвало ми се е сутрин да превозвам по 200 души, представете си какво означава това, ако спирачките откажат! Сигнализирал съм многократно за състоянието на градския транспорт в София и затова съм бил уволняван. Водил съм дела, които съм печелил“, разказва мъжът.  

„За да ми затворят устата, от шофьор ме направиха хигиенист. На едно нощно дежурство паднах в ремонтния канал и се потроших. За това в момента съм с 92 % инвалидност. Шефът на Столичния транспорт Слав Монов прикри случая и никой не разбра за него.  След като излязох от болницата, се върнах на работа. Караха ме по 3 седмици да давам нощни дежурства, което е незаконно. На 8 ноември ме уволниха, докато съм в болничен и то именно заради ТЕЛК-а“, разказа историята си мъжът.

По думите му Столичния градски транспорт е за прокуратурата. Трябва да се провери техническото състояние на автобусите, за да няма нови трагедии.

„Имам колеги, които са в затвора заради убити хора на пътя. Те не са виновни, причината за инцидентите трябва да се търси в лошото техническо състояние на колите. Освен това Градския транспорт в столицата се управлява от хора, които нямат необходимото образование за това“, категоричен е Велин Маринов.