Ужас: 20 хирурзи от "Пирогов" са заразени!

Новини
22:08 - 04 Май 2020
10191
Ужас: 20 хирурзи от "Пирогов" са заразени!

Десетки медици от “Пирогов” са се оказали заразени с коронавирус, като около 20 от тях са хирурзи, твърдят в сигнал до медиите служители на болницата. Най-много заразени има в клиниката по Обща, висцерална и спешна хирургия.

Причината за такъв голям брой заразени е смесването на потоците на пациентите, смята един от специалистите в болницата. Болни и здрави, както и персонала влизали през един вход. "За да направиш снимка на болен с ковид отиваш на един и същ рентген като другите спешни случаи", коментира лекар от института за спешна помощ.  Като друга възможна причина се изтъква и липсата на защитни средства, които са доставени едва след 22 април. 

Информацията за големия брой хирурзи с ковид беше потвърдена днес и от ген. Мутафчийски пред сайта "Бивол". Според него болните медици в "Пирогов" са около 40, което включва лекари,  специализанти, медицински сестри и санитари. “Повече от двайсет са заразените. Само в хирургията са двайсет. Мисля, че са трийсет, може да са станали четирийсет вече. Не е пред мен справката. Много жертви паднаха там” – казва проф. Мутафчийски.

“В Пирогов са хора, които не са работили с ковид-болни и вероятно някой болен с ковид ги е заразил. За сравнение във ВМА има само трима или четирима медици, заразени с коронавирус.” – посочва още той. Всички заразени са под домашна карантина.