Ужас: Безсимптомни деца с COVID-19 у нас развили емболия

Пловдивски епидемиолог разкри нови последствия за малчуганите с уж лека инфекция

Актуални новини
12:40 - 01 Февруари 2021
4461
Ужас: Безсимптомни деца с COVID-19 у нас развили емболия

Пловдивски епедиомолог би тревога за последиците от COVID-19 и при най-малките пациенти. Д-р Християна Бацелова разкри, че има случаи на деца, които са изкарали инфекцията без симптоми, а след това са развили миокардит и дори емболии. 

"Вирусът може да доведе до мултисистемен възпалителен синдром, да бъдат засегнати сърце, бял дроб, бъбреци, мозък, кожа, очи кръвоносни съдове и др. Все още има много въпроси около заболяването. Изяснява се кои деца са в по-висок риск от развиване на мултисистемен възпалителен синдром.Не може на този етап да се определи категорично при кои деца инфекцията ще протече леко и при кои тежко. Придружаващи заболявания като диабет, неврологични и сърдечни заболявания  биха представлявали риск. Също както при възрастните, затлъстяване и астма може да  доведат до по-тежко протичане. Но чуваме за случаи на деца, прекарали SARS-CoV-2 инфекцията само със запушен нос, а 30-40 дни след това се оказва, че при тях има тромбози", разкри тя пред "Трафикнюз". 

Сред усложненията са и остра бъбречна недостатъчност, коагулопатия, полиорганна недостатъчност, диабетна кетоацидоза, белодробна недостатъчност. Редно е родителите да осъзнаят, че SARS-CoV-2 не е за подценяване. Да пазят децата си и да ги научат да се пазят и сами.

Д-р Бацелова обяснява, че същевременно инфекцията може да протече и само с хрема или еднократно повишена температура. "Но може да предизвика висока температура, отпадналост и умора, кашлица, загуба на вкус и обоняние, диария, коремни болки, гадене и повръщане, липса на апетит, затруднено дишане. Трябва да се поддържа контакт с педиатър или инфекционист и те преценят необходимостта от хоспитализация", уточни тя. 

И изрично предупреждава, че витамини може да се приемат, но имуностимуланти - само след преценка от имунолог. 

"Моят съвет към родителите е да хранят децата си пълноценно - въглехидрати, мазнини и белтъчини. Много важно в настоящата епидемична обстановка е да изградят навици на децата за миене и дезинфекция на ръцете. Да ги научат да не се хранят с мръсни ръце, да не си пипат очите и носа, без да са им чисти ръцете. Да им покажат как се поставя правилно маска, как се сваля и кога се изхвърля. Децата следват примера на родителите си. Ако те се пазят, и децата ще се пазят", казва д-р Бацелова.