Ужас! Само змии останаха в амазонската джунгла (СНИМКИ)

Свят
22:00 - 26 Август 2019
20091
Ужас! Само змии останаха в амазонската джунгла (СНИМКИ)

Змиите са единственият признак на живот в изпепелените региони на амазонската джунгла, където продължават да вилнеят опустошителни пожари, съобщава репортер на Ройтерс. Само отровни влечуги се забелязвали в 10-километрова изгоряла ивица от гората в бразилския щат Рондония. Седем са вече щатите в Бразилия, които поискаха помощ от армията, за да се справят със стихиите, бушуващи в горските части.

В неделя бразилският президент Жаир Болсонаро подписа заповед, с която позволи на 44 000 военни да участват в борбата с огъня, предадоха Франс прес и Ройтерс. В неделя в Амазония два военни самолета “С-130 Херкулес” започнаха да обливат с вода горящите тропически гори в щата Рондония след протести в редица бразилски градове за предприемане на спешни мерки.


Екозащитници обявиха, че причина за рекордните пожари са фермери, които умишлено палят горите, за да освободят място за добитъка си. Причината е все по-нарастващият в света пазар за говеждо месо.

Крайнодесният президент Болсонаро разгневи опозиционните лидери, след като обясни, че неправителствени организации стоят зад пожарите, за да свалят доверието в неговото управление. Въпреки това преди няколко дни държавният глава популист призна, че фермери може да имат общо със стихиите.


“Това прилича на гробище. Всичко, което се вижда долу, е мъртво”, разказа журналист на Си Ен Ен, прелетял с “Чесна” над района. Той описва, че в кабината очите му горят и е толкова трудно да се диша, че се налага самолетчето да “изплува” над гъстия дим, за да могат пътниците да си поемат дъх.


В един от най-засегнатите щати - Рондония, в момента горят 6436 пожара, сочи Си Ен Ен. От началото на годината в Бразилия са избухнали 80 626 огнища, или с около 85% повече от миналата година. Учените се боят, че ако унищожението на тропическите гори продължи, една критична точка ще бъде премината. След нея гората ще измре и ще се превърне в савана. Преди се смяташе, че въпросната критична точка е унищожението на 40% от Амазония, сега процентът се изчислява на 20-25.


Ако прагът бъде преминат, гората ще умре в идните 30 до 50 години. За същото време в атмосферата ще бъдат освободени около 200 млрд. т въглероден двуокис, което пък ще попречи увеличението на температурите в световен мащаб да бъде задържано под 1,5-2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. По-голямо увеличение на температурите праща света към гибел.