Ужасяващо! Наш национал си потроши челюстта и носа

Спорт
17:22 - 29 Март 2023
2585
Ужасяващо! Наш национал си потроши челюстта и носа

Кошмарен инцидент претърпя един от най-талантливите български биатлонисти Благой Тодев. 21-годишният европейски първенец и световен вицешампион за младежи от миналата година е с фрактури на челюстта и носа, два счупени зъба и навехната китка след ужасяващ сблъсък с друг състезател по време на държавното първенство на Белмекен.

Поради липсата на сняг трасето е било тясно, а биатлонистите се разминавали по него. На една от височините Тодев е предприел изпреварване, но в този момент в обратна посока се е спускал състезател, чиято пушка се е забила в лицето му.

След инцидента 21-годишният банскалия веднага е откаран с линейка в най-близката болница във Велинград, откъдето са го пренасочили в Пловдив.

Травмите на Благой обаче са били доста сериозни и се е наложило транспортирането му във ВМА, където вчера претърпя операция на носа. Ще му бъдат направени хирургически интервенции също така на челюстта и зъбите.

“Наложи се да се прави състезанието на базата на Белмекен, където единствено имаше сняг. Там трасето не е стандартно. Може би е повлияло за инцидента, но най-вече това беше лошо стечение на обстоятелствата. Можеше да се случи и на друго място“, коментира пред "Телеграф" генералният секретар на федерацията по биатлон Борислав Панков.

Сезонът се оказа доста труден за Тодев, който в началото се възстановяваше от контузия, а след това се и разболя. Въпреки това той спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 15 км на европейското първенство за младежи в Латвия.

"През този сезон той показа, че се развива. Не можаха всички обстоятелства да се случат така, както през миналата година, но се видя, че е конкурентоспособен на най-добрите и в повечето стартове победи световните шампиони за младежи, а и европейския също. Видя се и на европейското, че спокойно влиза в медалите. При мъжете показа много стабилен първи пост в щафетите за Световната купа. Изобщо това беше най-стабилният му стрелкови сезон, откакто се състезава“, заключи Панков.