В. „Гъндул”: Смъртта в Румъния работи „на конвейер”

Актуални новини
10:00 - 09 Април 2020
3854
В. „Гъндул”: Смъртта в Румъния работи „на конвейер”

В. "Ромъния либера" пише днес "как се развива епидемията от коронавирус около Румъния". Както и при нас, и там броят на случаите на коронавирус расте всеки ден. Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в България достигна в сряда 581, с 16 повече от предишния ден, пише вестникът.

Изданието съобщава и за броя на смъртните случаи в България (23), както и за средната възраст на жертвите (65 години). В болници в България са хоспитализирани 213 пациенти с Ковид-19, от които 21 на интензивно лечение, отбелязва "Ромъния либера".

Вестникът цитира премиера Бойко Борисов, който обяви тестове за антитела в курорта Банско, поставен под пълна карантина за две седмици през март. "Ромъния либера" пише също, че Европейската комисия ще достави на България един милион комплекта тестове, закупени вече от България.

"Ромъния либера" дава информация и за ситуацията в Унгария и в Република Молдова, където броят на заразените съответно е 895 и 114, а смъртните случаи съответно 58 и 24.

"Смъртни случаи от COVID-19 в Румъния на конвейер", посочва в заглавие в. "Гъндул" и отбелязва, че броят на жертвите на болестта в страната е нараснал до 220. Сред починалите има и 35-годишен мъж от Букурещ, отбелязва вестникът. Броят на потвърдените случаи на заразяване към 8 април бе 4 761, допълва БТА.

Сенатът прави нещо за медицинските кадри, пише "Ромъния либера" и информира, че Сенатът е гласувал законодателно предложение на Социалдемократическата партия, което предвижда пенсия за децата на медицински кадри, починали в борбата с коронавируса.

При смърт на здравен служител министерството на здравеопазването отпуска на семейството му допълнителна помощ в размер на две средни работни заплати.

Наследниците на починалия медик имат право на пенсия в размер на 75 процента от заплатата му. Ако починалият няма наследници, неговите родители ще ползват половината от пенсията за наследник. Наследниците на медицинските кадри, починали в борбата с коронавируса, ще ползват правото да не заплащат данък имоти, пише "Ромъния либера".

Вестниците "Адевърул" и "Гъндул" пишат за подготвяна правителствена наредба, която предвижда техническа безработица и за бюджетните служители.

Премиерът Лудовик Орбан съобщи пред телевизия Бе1, че правителството подготвя наредба, съгласно която служителите в държавните институции, които не са пряко замесени в борбата с епидемията от коронавирус и нейните последици, ще бъдат изпратени вкъщи в техническа безработица за 15-дневен период месечно. След това те ще се завръщат на работа за две седмици, за да заместят колегите си, които са осигурявали до момента функционирането на съответните институции.

"Обмисляме един относително прост механизъм, чрез който делим служителите на две: едните ходят на работа 15 дни и осигуряват функционирането на институциите, а останалите са в техническа безработица. След 15 дни идват тези, които са били в техническа безработица", обясни премиерът и допълни, че изпратените в техническа безработица ще получават 75 процента от брутната си заплата.

Премиерът каза, че този механизъм няма да се прилага в някои сектори, като здравеопазване и отбрана, които имат централна роля в борбата с епидемията и в сферата на националната сигурност.

В. "Журналул" цитира изявление на президента Клаус Йоханис. Броят на случаите на COVID-19 расте и не се намираме във фаза, в която трябва да се отпускаме, предупреди президентът.

"Гъндул" цитира ръководителя на Службата за спешна мобилна помощ д-р Раед Арафат да казва, че "в даден момент ще трябва да се научим да живеем с този вирус, защото той няма да изчезне". Д-р Арафат каза също, че е възможно ограничителните мерки да бъдат разхлабени след Великден в зависимост от развоя на епидемията в страната.

"Ако се откажем от строгите мерки твърде рано, има риск ситуацията да експлодира и да не може да бъде контролирана", предупреди д-р Раед Арафат през телевизия Антена 3, пише "Гъндул".