В Белград въвеждат извънредно положение заради COVID-19

Актуални новини
16:17 - 03 Юли 2020
2398
В Белград въвеждат извънредно положение заради COVID-19

Властите в Белград въвеждат извънредно положение заради новата вълна на коронавируса, информира кметът Зоран Радойчич.

"След съгласие с кризисния щаб решихме да обявим извънредно положение в Белград. Ще бъдат предприети три групи мерки - ограничаване на събирането на хора до 100 души на закрито и до 500 души на открито, нощните клубове няма да могат да работят от 23 до 6 часа, точно както кафенета, които нямат открити тераси. Ще бъде необходимо да се носят маски и ще се въвеждат глоби за неспазване на тези мерки", обяви Радойчич.

Кметът допълни, че към момента 82,5% от всички заразени с коронавируса в Сърбия са в Белград. "Засега няма нужда да се затваря Белград, но ако има нужда да се защити здравето на гражданите, тази мярка ще бъде взета", предупреди Радойчич.

По-рано сръбският президент Александър Вучич обяви допълнителни санитарни ограничения в столицата на Сърбия заради нови огнища на коронавируса, открити в града.

За да спре по-нататъшното разпространение и предаване на инфекцията, правителството забрани събирането на повече от петима души на закрито и на открито в засегнатите райони, ако не е възможно да се осигури физическо разстояние от два метра и подходящи мерки за лична защита.

Няма да е възможно да се организират тържества, както и спортни и развлекателни събития. Заведенията за обществено хранене ще работят от 7 до 20 часа.

За предучилищните и образователните институции, е необходимо пълно прилагане на всички превантивни мерки. Събиранията в образователните институции ще бъдат отложени, а входните и други изпити ще се провеждат с прилагането на всички мерки за лична защита - физическо разстояние от два метра, задължително носене на маска и ръкавици.

Използването на открити и закрити басейни, спа и уелнес центрове засега не е разрешено, но с прилагането на мерки за защита (маски и ръкавици) козметичните и фризьорски салони, салони за красота, фитнес центрове и фитнес зали ще продължат да функционират, посочват от правителствената информационна служба на Сърбия.

За изминалото денонощие в Сърбия бе отчетен най-високият брой на нови случаи на коронавируса от 17 април насам – 359, като през последната седмица има явна тенденция на бързо нарастване на броя на заразените.

Общо от началото на епидемията от коронавируса в страната са се заразили 15 195 души, от които 287 са починали.