В Цюрих традиционно запалиха снежния човек

Чучелото с фойерверки предсказа кратко и хладно лято

Новини
10:05 - 09 Април 2019
2680
В Цюрих традиционно запалиха снежния човек

Около 3800 деца облечени в традиционни костюми, участваха в пролетния фестивал "Захцелютен" в Цюрих, като кулминация на събитието беше взривяването на заредения с фойерверки снежен човек , който горя 17 минути и 44 секунди, съобщи Телецюрих.

Фигурата не е направена от сняг, а от около 5000 дървени снопчета. Висока е 3,4 м и тежи 100 кг. Главата му е с диаметър 1,8 м и е пълна с експлозиви. Снежният човек бе поставен на десетметрова стойка. Според традицията, колкото по-дълго гори кладата и по-бавно избухне главата на снежния човек, толкова по-дълго и топло ще бъде лятото.

Детски музикални групи и деца на възраст от 5 до 15 години от различни краища на Швейцария и от 20 други националности дефилираха с народни носии. Специални гости на събитието бяха 130 деца от Страсбург, които също бяха облечени в старинни френски дрехи.

Пролетният фестивал "Захцелютен" се празнува от векове. В по-стари времена жителите на Цюрих саморъчно правели сламени кукли, които изгаряли на този празник. Фестът служел и за промяна на работното време на цюрихските търговци и занаятчии. През зимата те работели до 17 часа, а през лятото до 18 часа, което се отбелязвало с камбанен звън. В превод "Захцелютен" означава "звън в шест часа".