В Египет откриха най-старата мумия

Тя е на 4300 г. и е била покрита със златни листа

Мистика
16:11 - 31 Януари 2023
3584
В Египет откриха най-старата мумия

Мумифицирани останки на 4300 години са открити наскоро по време на разкопки в гробници близо до Стъпаловидната пирамида в Сакара на около 24 километра от Кайро.

Мумифицираните останки са мъж на име Гекашепес. Те са лежали във варовиков саркофаг, покрит със златни листа в дъното на 15-метрова пещера, съобщава археологът Захи Хавас, който ръководи екипа.

Гробниците датират от петата и шестата династия, около 2686-2181 г. пр.н.е., а Гекашепес не е единственият древен човек, намерен по време на разкопки.

„Най-важната гробница принадлежи на инспектора на чиновниците, надзирателя на благородството и свещеник Хнумджедеф в комплекса от пирамиди на Унас, последният цар от петата династия. Гробницата е украсена със сцени от ежедневието“, казва Хавас пред ABC News.

Втората по големина гробница е принадлежала на Мери, която е имала много важни титли като пазителка на тайните и помощник на великия лидер на двореца. Открити са и множество дърворезби и предмети от камък.

Стъпаловидната пирамида в Сакара е първата пирамида, построена в Египет преди 4700 години. Продължаващите разкопки в Сакара са открили впечатляващи ковчези, мумифицирани лъвове и дори сирене халуми на 2600 години. Тук има още много тайни за разкриване, смятат археолозите.