В ЕС: Стопаните пръскат с 50% по-малко пестициди до 2030 г

Всяка държава членка избира 5 култури, при които намаляването на химията няма да се отрази

Топ
18:06 - 07 Ноември 2023
2170
В ЕС: Стопаните пръскат с 50% по-малко пестициди до 2030 г

Да се намали употребата и рискът от химически продукти за растителна защита най-малко с 50% до 2030 г. в ЕС. В този срок трябва да се редуцира и употребата на така наречените „по-опасни продукти“ с 65% спрямо средното за 2013-2017 г. Решението на Европейската комисия по околна среда бе прието преди дни от ЕП с 47 гласа „за“, 37 „против“ и 2 „въздържал се“. Предложението е част от пакет от мерки, насочени към намаляване на екологичния отпечатък върху хранителната система на ЕС и по-малко икономически щети, дължащи се на изменението на климата и загубата на биологично разнообразие.

Евродепутатите настояват всяка държава​ членка да приеме национални цели и стратегии на база на пестицидите, продавани годишно, тяхното ниво на опасност и размера на третираната с тях земеделска площ. Отделно, всяка страна трябва да избере поне пет устойчиви култури, при които намаляването на употребата на химически препарати за растителна защита би имало най-малко въздействие. След това Комисията ще провери дали националните цели са достатъчно амбициозни, за да постигнат целите на ЕС за намаляване на употребата на химикали с 50% до 2030 г. Преговорите с държавите - членки на ЕС, ще започнат след пленарната сесия в периода 20-23 ноември 2023 г.

Забрана на химически пестициди в чувствителни зони

Депутатите искат да се забрани използването на химически пестициди, с изключение на тези, разрешени за органично земеделие и биологичен контрол в чувствителни зони, както и в рамките на петметрова буферна зона. В нея влизат всички градски зелени площи, включително паркове, детски площадки, зони за отдих, както и зони от Натура 2000.

Интегрирано управление на вредителите и пестицидите с нисък риск

Страните от ЕС трябва да гарантират, че химическите пестициди се използват само в краен случай, както е посочено в интегрираното управление на вредителите. В тази връзка, за да работят адекватно фермерите, трябва да се увеличат продажбите на пестициди с нисък риск поне шест месеца след влизането в сила на регламента. В същото време Комисията трябва да ускори  процеса по разрешаване на пестициди с нисък риск и биоконтрол, тъй като настоящите дълги процедури са значителна бариера. Промените, въведени от новите правила, ще бъдат поетапни, за да се сведе до минимум всяко въздействие върху продоволствената сигурност.

Внос от трети страни

До декември 2025 г. ЕК трябва да проучи въздействието при употребата на пестициди върху селскостопански и хранително-вкусови продукти от трети страни спрямо продукцията на ЕС и ако е необходимо, да предложи мерки, за да гарантира, че вносът отговаря на еквивалентните на ЕС стандарти. Ще бъде препотвърдена и забраната за износ на пестициди, които не са одобрени в ЕС. 

Решават съдбата на глифозата

На 13 октомври 2023 г. в Брюксел се проведе среща на представители на 27-те страни членки за гласуване на предложението за продължаване на допустимия срок за използване на активното вещество глифозат до 2033 г. Тогава не можа да се постигне квалифицирано мнозинство, а България гласува "въздържал се". За глифозата има предположения, а в някои държави (САЩ) е доказано, че е канцерогенен. Фермери от цял свят неведнъж са излизали на протести с искане да се забрани употребата му, но до момента без резултат.  Дали ще се удължи неговото приложение в препарати за растителна защита, окончателно становище ще се вземе на 16.11.2023 г., когато е заседанието на Апелативната комисия.