В Гърция вече ще се влиза само с отрицателен тест за COVID-19

Изследването трябва да е направено най-много 72 часа преди пътуването

Свят
16:49 - 10 Юли 2020
3139
В Гърция вече ще се влиза само с отрицателен тест за COVID-19

Гърция въвежда нови изисквания към всички туристи, които влизат на територията на страната през ГКПП „Кулата-Промахон“.

От следващия вторник, 14 юли, от 06:00 ч., туристите, които преминават през пункта ще могат да го направят, само ако представят отрицателен тест за коронавирус, който е направен не по-късно от 72 часа преди пътуването, съобщава гръцкият сайт Proto Thema, цитиран от economic.bg.

Задължителното представяне на декларация и QR код, който е издаден не по-късно от 48 часа преди пътуването, също остава. Към момента извършването на тестове за Covid-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип, на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация.

От МВнР вчера съобщиха, че стремежът на гръцките власти е на ГКПП „Кулата-Промахон“ е да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой, тестове не се правят на всички граждани.

Този следобед гръцките власти съобщиха за нови 29 случая на румънски и български туристи, които са дали положителна проба за коронавирус вчера на границата.  Гърция по-рано тази седмица затвори границите си за сръбските туристи заради големият брой на новозаразени в страната.