В Манила - най-голямото гето в света

Над 4 милиона души живeят в невиждана мизерия в столицата на Филипините

Новини
14:54 - 14 Юни 2019
14498
В Манила - най-голямото гето в света

Превод от в. „Сън”

Така изглежда животът в най-голямото гето в света, където повече от 4 милиона души живeят в порутени бараки и се опитват да оцелеят сред пожари, ужасяваща престъпност и отровни изпарения. Те са обградени от милиони тонове боклуци и потоци от фекални води.

Бараките се точат с километри през територията на столицата. Местните всеки ден са заплашени от пожари през лятото, заради неописуемата жега, и всички се ровят в боклуците, за да изкарат по един долар на ден.

Смята се, че една трета от населението на огромния град, живее в претъпканото и мизерно гето.

Местната жителка Джаян Кабиог казва, че животът ѝ се разпаднал, когато сметището, на което е ходила да рови, било затворено, защото огромна лавина от боклуци се срутила и убила 300 души. Тъй като  мъжът ѝ бил в затвора заради наркотици, сега тя трябвало сама да изхранва трите си деца в гетото в квартал Паятас, на 20 километра в северна посока от Манила. Токсичните изпарения убили единия от синовете ѝ, когато бил само на четири месеца, споделя тя. Но Джаян няма какво друго да направи, освен да продължи да се рови в боклуците.

В северозападна Манила, от другата страна на река Пасиг, която е нещо като граница между бедните и богатите, се намира големия квартал Тондо, където живеят около 700000 души. Счита се, че това е едно от най-гъсто населените места в света, понеже там живеят средно около 80000 души на квадратна миля.

Градската бедност е най-големият проблем, който засяга 21% от 106-милионното население на Филипините.

Съдбата на тези хора винаги е била и ще продължи да бъде неописуема за живеещите в нормалния свят.