В Млечния път има хиляди разумни извънземни цивилизации

Мистика
17:11 - 17 Юни 2022
3380
В Млечния път има хиляди разумни извънземни цивилизации

Астрономите Уен Джи Сонг и Хи Гао от Пекинския университет излязоха с нова научна публикация, от която става ясна хипотезата им, че в Млечния път може да съществуват 42 777 разумни извънземни цивилизации и една от тях може да ни изпрати вест в един прекрасен момент през следващите 2 хиляди години, пише Forbes.

Новото изследване може би ще даде отговор на парадокса на Ферми – противоречието между голямата вероятност за съществуване на извънземни цивилизации и липсата на доказателства за контакт с такива цивилизации.

В статията си китайските учени предлагат теоретични изчисления, които показват, че в Млечния път могат да съществуват 42 777 разумни цивилизации. Но това не означава, че всички те са достигнали необходимото ниво на технологично развитие, за да ни изпратят послание или пък да пътуват между звездите.

Според Джи Сонг и Гао ако все още не сме получили сигнал от извънземни, значи те не са достигнали необходимото ниво на развитие или тази цивилизация вече е загинала.

От тези над 42 000 цивилизации, за които пишат китайските учени (те допускат възможността за статистическа грешка) само 0,1% вероятно са достатъчно напреднали, за да осъществят контакт с космическите си съседи. Авторите на новото изследване смятат, че човечеството ще може да получи сигнал от извънземен разум в рамките на следващите 2 хиляди години. Тоест поне едно послание от една цивилизация.

0,1% е оптимистичната прогноза за потенциално напреднали цивилизации в нашата галактика. Песимистичната е 0,01%. В този случай хората ще трябва да чакат вести от извънземни около 400 хиляди години.

Досега единственото съобщение, което учените смятат, че идва от извънземни, е сигналът „Уау“ (WOW!), който е записан от астрономите през далечната 1977 година. Радиосигналът с продължителност само 72 секунди никога повече не се повторил. Оттогава насам учените изписаха стотици страници научни трудове с предположения и може би достигнаха до някакъв отговор.

Според тях източникът на сигнала е от планета, която обикаля около много подобна на Слънцето звезда, наречена 2MASS 19281982-2640123 – на 1800 светлинни години от Земята.