В Париж: Без шампанско, но обилно със зелена леща с куркума и джинджифил

40 000 ястия ще бъдат сервирани всеки ден на спортистите на Олимпийските игри

Спорт
15:49 - 29 Април 2024
3859
В Париж: Без шампанско, но обилно със зелена леща с куркума и джинджифил

Франция ще се постарае да покаже най-доброто от своята гастрономия по време на Олимпийските игри в Париж тази година.

Въпреки, че олимпийците няма да се хранят с типично френски ястия, хранителните продукти ще бъдат изцяло местни, възможно най-пресни и органични, доставяни от близки до Париж до ферми и малки производители.

И още нещо любопитно, олимпийското меню ще бъде основно вегетарианско, с много по-малък дял на месото, в сравнение с предишни Игри. Това като цяло не е типично за местната кухня, тъй като французите не се лишават от месо и риба. В Олипийското село няма се консумира шампанско, а ако спортистите жадуват за пенливата напитка, ще трябва да търсят алтернативи в града.

40 000 ястия ще бъдат сервирани всеки ден на спортистите в Олимпийското село. А там ще има много картофи. През двете седмици на Игрите, ферма край Париж ще достави 13 тона картофи.

„Това е чест, източник на гордост, особено след като спортисти от цял свят ще дойдат тук за това събитие. Обожавам спорта и на 4 август ще бъда на Стад дьо Франс за състезанията по лека атлетика. Ще бъде страхотно да гледам как атлетите тичат след като са яли от моите картофи”, споделя Лионел Плазманс - производител на картофи.

„Олимпийските игри са събитието на живота за всеки спортист - детска мечта, която в крайна сметка се сбъдва. Стигаме до Игрите и е вярно, че малкият пашкул, в който се намираме в олимпийското селото е много важно място, за да намерим спокойствие и добри условия за достойно представяне. Трябва да имаме уютно легло, в което да спим добре и хубава храна", казва Тони Естанге - президент на организационния комитет на игрите в Париж.

Съгласно визията за хранене на огранизаторите, една четвърт от храната трябва да бъде произведена на по-малко от 250 километра от мястото на състезанието, за да се намалят въглеродните емисии от транспортирането на пресни продукти.

Френските продукти са приоритет, като целта е 80% от предоставената храна да бъде произведена във Франция.

„За нас предизвикателството да се храним с местни продукти е много важно. Това означава, че дори да правим бургери – давам ги за пример, тъй като спортистите ги обичат, то ще ги направим по начин съобразен с мястото където се намираме.
Бургерът в Марсилия няма да бъде като този в Париж, например, защото местните продукти, които ще намерим на тези места са различни.

Целта ни е да комбинираме доброто хранене с интегриране на локални храни за да намалим въглеродния отпечатък при транспорта", добави Естанге.

Едно от 550-те ястия, които олимпийците ще опитат е салата от френска зелена леща с куркума и джинджифил, която ще се сервира с богатото на протеини кисело мляко скир с кориандър и лайм.