В Пернишко БСП взе властта от ГЕРБ

Станислав Владимиров смени Вяра Церовска начело на областния град

Политика
08:50 - 04 Ноември 2019
3821
В Пернишко БСП взе властта от ГЕРБ

Станислав Владимиров, издигнат от "БСП за България" е новият кмет на Перник, съобщиха официално от  ОИК. За Владимиров са гласували 18 652 души, което е 50.27 на сто от избирателите. Досегашният кмет Вяра Церовска, предложена от ГЕРБ за втори мандат, е предпочетена от 17 694 души, или 47.68 процента от избирателите. Не са подкрепили никого 761 гласоподаватели, формиращи 2.05 процента от вота.

Най-голямото кметство в Перник - "Изток" също има нов кмет. Десислава Стоянова от "БСП за България" сменя Емил Костадинов от ГЕРБ. Във второто по големина кметство "Църква" управленския стол заема също избраникът на БСП Радослав Динев, спечелил балотажа срещу конкурента си от ГЕРБ и досегашен кмет Румен Петров.

Кандидати на социалистите поемат управлението на още две населени места в община Перник. Жителите на Батановци избраха за свой кмет Радослав Петров, а на село Студена Радослава Ангелова, и двамата от "БСП за България". Трима представители на местни коалиции се качват на кметския стол в селата Дивотино, Люлин и Ярджиловци.

В село Дивотино, където имаше най-много - 10 кандидати за кметове, надпреварата спечели Симеон Трайков от местна коалиция между партиите "Никола Петков", БЗНС И БДФ. Управлението на село Люлин поема Лъчезар Борисов, а на Ярджиловци - Росица Лазарова, и двамата издигнати от местна коалиция ВМРО-БНД.

В община Перник на втория тур са гласували 37 425 души, или 46,60 на сто от избирателите.

"Вяра Церовска е уважаван лекар и добър човек. Но всъщност реалният кмет досега беше зам.-кметът Владислав Караилиев, един агресивен и арогантен човек. Не съм сигурен за мащабите на пораженията, които той нанесе на Перник и неговата партия", заяви днес новоизбраният кмет Станислав Владимиров.