В пика на коронавируса Путин връща на работа милиони хора в Русия

Коментар
15:05 - 13 Май 2020
4309
В пика на коронавируса Путин връща на работа милиони хора в Русия

Автор: Михаил Касянов* за Росбалт


На 11 май Владимир Путин направи своя избор дали да спаси човешки животи или да запази пари. Освен служителите в медицинските организации и предприятията с непрекъснат цикъл, на 12 май подновяват работа още милиони хора в Русия, най-вече в промишлеността и строителния сектор. Решението бе взето в деня, когато Русия отчете най-високия ръст на инфектирани през целия период на пандемията, когато страната ни зае второ място в света по брой на заразени с коронавируса (близо 232 500 души), без дори още да се е доближила до платото.

С изявлението, че стартира вдигането на ограниченията, наложени в края на март - при 1800 инфектирани в страната, Путин излага на риск здравето, а може би и живота на хиляди граждани на Русия.

Икономически активното население у нас е 76 милиона души. Неработните дни приключиха за тях. Някои ще работят дистанцирано, но не и повечето. Около 40 на сто са заети в промишления и строителния сектор. Това означава, че Путин изпраща към 30 милиона жители на Русия да си печелят хляба в условията на коронавирусния пожар. Изглежда вече е неизбежно пандемията да експлодира в близките седмици в Русия и особено в Москва. Ето го избора на президента Путин.

Шефовете на предприятия и предприемачите се озоваха в капан, тъй като Путин стовари на плещите им отговорността и за дохода на работниците и служителите, и за здравето им в производствената обстановка. След месец и половина престой, без финансова подкрепа от държавата, предприятията ще трябва или да намерят начин да покрият загубите, или да обявят фалит.

Специалистите вирусолози заявяват в един глас, че още не сме минали пика на заболеваемостта, че епидемиологичната ситуация ще позволи отслабване на антивирусните мерки най-рано след 2-3 седмици - по примера на европейските страни, където здравеопазването е на по-високо ниво. Путин обаче упорства и приключва периода на неработните дни точно сега, прехвърляйки отговорността за последиците от смекчаването на рестрикциите върху регионалните ръководители.

Путин с удоволствие твърди, че за разлика от Запада Русия е успяла да се справи с потока от инфектирани. Статистиката на смъртността в Русия показва фрапиращи разлики от броя на жертвите в Европа. Нима обаче е сравнима ефективността на руското и на германското здравеопазване? А според нашата статистика нивото на смъртността от коронавируса в Русия е 10 пъти по-ниско, отколкото в Германия. Естествено никой няма вяра на данните за коронавируса, предоставяни от руските власти. Въпросът е докога властта ще може да манипулира статистиката в посока, изгодна за нея.

То се знае, след вчерашните си дълги разяснения за обещаните плащания по 5000, 10 000, 12 000 рубли Путин очаква населението да оцени достойно тези решения. Той обаче не вярва повечето граждани да схванат колко са нищожни тези скъпернически решения.

Единствената значима мярка е опрощаването на кредитите за бизнеса след година, ако бъде запазен броят на персонала. Търговските банки ще отпускат такива заеми за сметка на кредитите, получени от Централната банка, която пък ще включи за целта печатния стан. Бюджетните резерви (Фондът за национално благосъстояние) няма как да се използват - Путин забрани. Очакваме през октомври-ноември храните и медикаментите да поскъпнат с 25 на сто.

Защо Путин бърза толкова много? Налага се усещането, че вдигайки ограниченията, наторени с популистки малобюджетни обещания, Путин се готви да проведе измисленото от него "общоруско гласуване" за поправки в конституцията през първото десетдневие от юли. Той няма как да се откаже от януарския си план дори с цената на човешки животи - иначе, както е убеден, ще прояви слабост и тя ще се възприеме съответно от обкръжението му, от хората в Русия и от целия свят.

* Михаил Касянов, бивш премиер на Русия (2000-2004 г.), оглавява днес десноцентристката Партия за народна свобода (ПАРНАС)