В плана за възстановяване са заложени 600 милиона лева за подмяна на печки

Подпорната стена-хотел на Алепу ще се махне и инвеститорът ще направи рекултивация, обеща екоминистърът Борислав Сандов

Новини
14:04 - 09 Февруари 2022
3376
В плана за възстановяване са заложени 600 милиона лева за подмяна на печки

В българския План за възстановяване са заложени 600 млн. лева за подмяна на печки на въглища и 60 млн. лева за стимулиране на покупката на автомобили, каза в интервю за БНТ министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той допълни, че е в ход и интензивна комуникация с Министерството на труда и социалната политика за спиране на енергийните помощи във вид на въглища. "Трябва да решим проблема със замърсяването на въздуха, ако искаме да имаме здрава нация", обобщи Сандов.

Той припомни, че България е заплашена от нова глоба от ЕК заради мръсния въздух.

"Въпреки първата санкция, пет години по-късно нещата не са се променили и се очаква страната ни отново да бъде осъдена, с финансови санкции", поясни министърът. Той добави, че минималната санкция е около 10 милиона лева, а след това на дневна база текат санкции, които правят около 20 милиона лева на година.

В отговор на въпрос екоминистърът посочи, че срещу България има и наказателна процедура от ЕК заради нерегламентираните сметища.

"Отпускаме през бюджета допълнително 10 млн. лв. за премахване на такива.

Тази година ще се направи анализ по темата, за да заработи догодина нова система за управление на отпадъците", каза министърът.

Целта ще е намаляване на произвеждания боклук, депониране на едва 10% от него и промяна в начина на плащане. "Мислим за депозитна система, при която опаковките са по-скъпи, но при връщането им се получават пари, както и въвеждане на правилото "замърсителят плаща" - колкото повече отпадъци генерираш, толкова повече плащаш", подчерта Сандов.

Подпорната стена-хотел на Алепу ще се махне и инвеститорът ще направи рекултивация,

обеща Борислав Сандов. Той подчерта, че няма да се допускат подобни случаи по Черноморието. "Строителството ще става по много ясни правила, въвеждане на стриктни режими, като строежи на 100 метра от морето ще са недопустими", категоричен е министърът на околната среда и водите.