В разгара на ски сезона: Област Благоевград бележи 240% скок на заболели от Ковид

Актуални новини
12:17 - 06 Януари 2022
4074
В разгара на ски сезона: Област Благоевград бележи 240% скок на заболели от Ковид

Рязко се покачва заболеваемостта на седем дневна база в област Благоевград – с цели 239%. 14-дневната заболеваемост там е 627 на 100 хиляди души, а преди 14 дни e била 240, съобщава bTV.

Общата заболеваемост също продължава да се повишава до 496 на 100 хиляди спрямо 420 преди ден. Ръстът за последните 7 дни в страната е 126% спрямо предходните 7 дни.

Три нови области преминават от червена в тъмночервена зона - Благоевград, Русе и София-област. Пазарджик и Шумен от жълта зона преминават в червена. В жълта зона остават само областите Кърджали, Разград, Търговище и Добрич.

Както Lupa.bg писа преди два дни, областта и по-специално Банско, където в момента се пълни с хора заради ски сезона, се е превърнал в място на зараза. По думите на местен лекар от здравната служба в Благоевград само за първите 3 дни от новата година стотици са били инфектирани, при това предимно с "Омикрон". Заразата няма как да се ограничи извън пределите на зимния курорт, ако незабавно не се въведе цялостна карантина и масово тестване. "Всеки пети е с повишена температура", казва докторът и допълва, че проби не се взимат, нито с антигенни, нито с писиар тестове. 

Десетки семейства са прекратили предсрочно ваканцията си още с настъпването на новата година заради изявена симптоматика и невъзможност да се вземат проби за доказването или отхвърлянето на ковид.