В Румъния се пазят от 8000 мечки с капани и отрови

ЕС
21:25 - 10 Септември 2023
5878
В Румъния се пазят от 8000 мечки с капани и отрови

Румъния е изправена пред сериозен проблем с мечките, като ситуацията заплашва да се превърне в горещ изборен въпрос преди вота догодина, твърди “Политико”. В страната има между 7 хил. и 8 хил. кафяви мечки, като с този брой Румъния е първенец в Европа, води я само Русия. Между 2016 и 2021 г. е имало 154 нападения на животните срещу хора, довели до 158 наранявания и 14 смъртни случая.

Ситуацията е доста драматична за местните общности. Имахме няколко инструмента през последните години, за да се намесим и да премахнем проблемните мечки, но това не се случи, коментира Кристиан-Ремус Пап, мениджър във WWF Румъния. По думите му срещите на животните с туристи се увеличават през летните месеци, защото мечките се приближават до населените места в търсене на храна.

Трофейният лов е незаконен в Румъния от 2016 г. и мечките са защитен вид съгласно законодателството на ЕС. Букурещ обаче все още позволява предварително определена квота за лов, за да държи популацията под контрол.

Тази квота беше яростно оспорвана през последните години, тъй като компании могат да направят печеливш бизнес от организирането на ловни пътувания на стойност над 10 000 евро. Политици и експерти спорят дали трябва да се увеличи, или намали квотата.

Танчос Барна, сенатор и един от лидерите на малката партия Демократичен съюз на унгарците, настоява да се разреши по-голям лов на мечки чрез увеличаване на квотите за убиване, за да се регулира популацията и да се намалят рисковете за хората. Но според критиците той цели да спечели политическо предимство в селските райони преди местните и националните избори догодина и в същото време да отвори вратата за повторно въвеждане на лов на мечки.

“Няма друга жизнеспособна алтернатива освен издаването на квоти за превенция и интервенция за кафяви мечки, за да се гарантира защитата на популацията и в същото време опазването на вида”, казва Барна.

Либералният румънски евродепутат Влад Георге, член на опозиционната партия Съюз за спасяване на Румъния, обаче смята, че Барна търси лесна победа в селските райони.

“Партията му е много силна в два - три окръга, които са в планинската област Карпати, където има големи популации от мечки, и това е проблем за тях”, каза Георге.

Барна, който е бивш министър на околната среда, иска да се премахне Румънската академия - научен форум, чийто Комитет за защита на природните забележителности беше натоварен да предоставя съвети при определяне на квотите за лов. Барна твърди, че органът е под натиск да отговори на изискванията на зелените организации - нещо, което Румънската академия отхвърля.

Настоящият министър на околната среда Мирча Фечет смята, че изтласкването на академията е лоша идея. “Трябва да се вслушаме в гласа на специалистите”, казва той,

Вместо да увеличи годишната квота за убиване на мечки до 500, както беше наредено от Барна, когато той оглавяваше министерството на околната среда, Фечет предложи да я намали до 220, число, одобрено от Румънската академия.

Гражданите в селските райони пък започнаха да поставят отрова и капани, за да защитят своята земя или животни от нападения на мечки. Но това може да бъде изключително опасно за хората и да замърси околната среда. “Няма значение дали са комари, мечки или зайци. Всичко, което е твърде много, е твърде много. Трябва да действаме по такъв начин, че да запазим равновесието”, препоръчва Овидиу Йонеску, професор по управление на дивата природа в Трансилванския университет в Брашов.