В Русия не харесаха коментарите на Дерипаска

Новини
19:54 - 09 Август 2024
1345
В Русия не харесаха коментарите на Дерипаска

Руският милиардер Олег Дерипаска беше атакуван от поддръжници на войната в Украйна в петък, след като направи рядко антивоенно изявление, в което описа конфликта като "безумен" и призова за прекратяване на огъня без предварително условия.

Дерипаска направи коментара в интервю за Nikkei Asia в Япония тази седмица в кулоарите на срещата на Бизнес консултативния съвет на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC), където той официално представляваше Русия.

Пред Nikkei Asia каза, че той критикува разходите за отбрана на страната си и призова за "незабавно, безусловно прекратяване на огъня" в Украйна, като каза: "Ако искате да спрете войната, първо трябва да спрете огъня".

Докладваните коментари отбелязаха най-силната критика към войната от който и да е руски бизнесмен, който все още остава в Русия от началото на конфликта през февруари 2022 г.

"Преди това позицията на Дерипаска относно специалната военна операция беше двусмислена. Сега той изясни позицията си. Той е от другата страна", каза философът Александър Дугин, смятан за един от ключовите идеолози на войната.

"Това е нож в гърба на нашите сили и помощ за терористите от украинската армия, които нахлуха в района на Курск ", добави Дугин в изявление, публикувано в канала му в Telegram.

Представители на Дерипаска не са отговорили на искане за коментар.