В САЩ арестуваха американец, шпионирал за Китай

Задържането на Пенг "разкрива и прекъсва операция на китайски служители на разузнаването”

Свят
15:25 - 01 Октомври 2019
1224
В САЩ арестуваха американец, шпионирал за Китай

Американски гражданин, работещ като екскурзовод, е бил обвинен в шпионаж за китайските разузнавателни служби, съобщиха от Министерството на правосъдието на САЩ, цитирани от американските медии.

Прокурори уточняват, че Ксюхуа Пенг предоставял секретна информация на Министерството на държавната сигурност на Китай.

56-годишният Пенг се твърди, че е извършил пет "шпионски обмена" в хотелски стаи между 2015 и 2018 г.

Той е бил арестуван в петък в Хейуърд, щата Калифорния, като съдът е отказал да бъде пуснат под парична гаранция.

"Поведението, обект на повдигнатото обвинение, е комбинация от вековна шпионска дейност и съвременни технологии", заяви американският прокурор Дейвид Андерсън.

ФБР са примамили Пенг, известен също като "Едуард Пенг", като част от сложна операция на двоен агент, започнала през март 2015 г.

"Поверителен човешки източник" - двоен агент на ФБР - предал тайни на националната сигурност на Пенг срещу заплащане.

В шест отделни случая Пенг се твърди, че се е появил в хотелски стаи в Калифорния и Джорджия, за да взема или да оставя пакети.

В четири от тези случаи Пенг се твърди, че е получил карта памет, съдържаща класифицирана информация, преди да пътува до Пекин, за да се срещне с представители на китайските спецслужби.

Тайни кадри на ФБР, публикувани от Министерството на правосъдието на САЩ, показват Пенг да извършва обмен на шпионска информация, уточниха прокурорите.

Арестът на Пенг "разкрива и прекъсва операция на тези китайски служители на разузнаването да събират такава информация, без да се налага да стъпват в страната", уточни заместник главният прокурор по националната сигурност Джон Демерс.

Пенг е пристигнал в САЩ с временна бизнес виза. Той е станал постоянно пребиваващ през февруари 2006 г. след брака си с тогавашната му съпруга и през септември 2012 г. е натурализиран като американски гражданин.

Обучен в традиционната китайска медицина, Пенг се смята, че е работил като екскурзовод в района на Сан Франциско за китайски студенти и посетители.

Ако бъде осъден по обвиненията, той може да получи максимална присъда от 10 години и да бъде глобен с 250 000 долара.