В САЩ направиха първата стъпка към импийчмънт на Байдън

САЩ
14:32 - 29 Септември 2023
2638
В САЩ направиха първата стъпка към импийчмънт на Байдън

Камарата на представителите в САЩ, начело със специална комисия, са инициирали този четвъртък разследване срещу президента Джо Байдън, което има задачата да установи дали действащият държавен глава е „опъвал чадър“ над бизнеса на сина си Хънтър, обвинен, че е натрупал състояние чрез бизнес споразумения с чуждестранни компании.

Демократическата партия твърди, че разследването се провежда като отмъщение заради двата политически процеса срещу бившия президент Доналд Тръмп, както и за да отклони вниманието от предстоящото затваряне на правителството, известно като „shutdown“.

Демократът Джейми Раскин увери, че на комисията са били предоставени над 12 000 банкови записи, в които „няма и цент“, ползван от Байдън.

Намираме се на 62 часа от това правителството да спре работа, а републиканците стартират импийчмънт въз основа на лъжа, заяви той, цитиран от CNN.

Председателят на комисията, републиканецът Джеймс Комер, коментира, че има „планина от доказателства“, че Джо Байдън е злоупотребил с власт, за да помогне на семейството си.

„Не смятам, че настоящите доказателства ще бъдат достатъчни, за да бъде стартирана процедура по импийчмънт“, посочи от своя страна преподавателят по право проф. Джонатън Търли.

А според криминалния следовател Брус Дъбински трябват „още доказателства“, за да бъде доказано, че е извършена измама.

Процедурата по импийчмънт на американския президент е подобна на съдебен процес. Инициаторите внасят обвиненията си към действащия държавен глава в Камарата на представителите. В случай че най-малко 2/3 от 453-мата парламентаристи потвърдят обвиненията, те отиват в Сената. Депутатите от горната камара играят ролята на последна инстанция и решават политическата съдба на стопанина на Белия дом. За отстраняването на държавния глава са необходими гласовете на поне 67 от 100-те сенатори.

Досега нито един президент не е напускал поста си вследствие на депутатско гласуване. Андрю Джонсън и Бил Клинтън са били оправдани от Сената (съответно през 1868 г. и 1998 г.). Ричард Никсън е подал оставка преди Камарата на представителите да гласува за неговия импийчмънт (през 1974 г.).