Скандал в Швейцаря: Съдят банка заради Брендо, прал пари чрез нея

Новини
17:27 - 17 Декември 2020, Обновена на: 17:27 - 17 Декември 2020
7992
Скандал в Швейцаря: Съдят банка заради Брендо, прал пари чрез нея

Швейцарската прокуратура завежда дело срещу „Креди Сюис“ заради отказ от сътрудничество по случая с Евелин Банев-Брендо. Банката е обвинена, че „не е предприела всички необходими и възможни организацонни мерки, за да предотврати прането на пари на криминални банди“.

Прокуратурата повдига и друго обвинение срещу една бивша служителка на банката, която е отговаряла за подозрителни клиенти, както и на двама души, членове на престъпна организация. Разследването по този случай трае вече години. В центъра му е Брендо, който е съден в България като водач на престъпна организация. Кланът му е внасял в Европа тонове кокаин от Южна Америка. Брендо е осъден вече в множество европейски държави.

Парите са внасяни в швейцарската банка, смята прокуратурата на конфедерацията. Те са използвани за покупки на имоти в България и Швейцария, като така част от тях са били изпрани. Именно по това време започна експанзията на Евелин Банев в строителния сектор. Той е неофициален собственик на 2 хотела в София и одиозния комплекс "Оазис" в морския курорт Лозенец. Сега се оказва, че междувременно си е купил и къща в Швейцария.

„Най-вече в периода юни-септември 2007 г. бандата се е занимавала с това да укрие парите си от наркотрафик и да се изплъзне от правораздаването“, пише в съобщение на прокуратурата. „Креди Сюис“ отхвърля обвинението за липса на добра организация. Засега я заплашват 5 милиона франка глоба.