В сметката за F-16 вече има 110 млн. лева

Общество
17:08 - 17 Ноември 2022
1576
В сметката за F-16 вече има 110 млн. лева

В специалната сметка, създадена за събиране на средства за придобиване на втората партида 8 изтребителя F-16, до момента са постъпили 110 млн. лв. Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Допълни, че Министерството на отбраната очаква до сряда да предложи на Министерския съвет средствата да се увеличат до 170 млн. лв.

Набирателната сметка бе една от задачите, които Стоянов обяви в началото на мандата на служебното правителство. Тя беше създадена с решение на служебния кабинет и в нея постъпват средствата от бюджета на Министерството на отбраната, които не могат да бъдат усвоени по предназначение в рамките на годината.

Министърът поясни, че практиката досега е била финансовите средства, които не са усвоени в края на годината, да се връщат в държавния бюджет. Уточни, че в набирателната сметка ще бъдат отделени средства и за инфраструктурата на авиобаза Граф Игнатиево.

На 4 ноември с гласовете на всички парламентарни групи освен БСП и "Възраждане" парламентът одобри инвестиционен разход за покупката на още 8 изтребителя F-16 Block 70. За проекта ще са необходими 1.296 млрд. долара или 2.54, млрд. лв. без ДДС.

Необходими са и други допълнителни разходи за заплащане на мита, транспортни разходи и ДДС. Доставката им e предвидено да стане през 2027 г. Предложението за приемането на проекта за инвестиционен разход се мотивира с промяната в геополитическата среда за сигурност в Европа.