В Софийския зоопарк чакат снежен леопард

Красивият хищник ще бъде доставен до месеци след мащабен ремонт на зоологическата градина

Новини
12:47 - 26 Август 2019
7922
В Софийския зоопарк чакат снежен леопард

Софийската зоологическа градина води интензивни преговори със Световната и Европейската асоциация на зоопарковете за доставката на първия в България снежен леопард.

Това съобщи в интервю за „Телеграф” директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов. Той призна, че от 2 години се работи за подсигуряването на подходящи условия за азиатския хищник барс, като за целта са инвестирани немалко средства за реконструкцията на зоната на големите котки в зоологическата градина.

Очаква се вписания в Червената книга на световнозащитените видове хищник да бъде доставен до средата на месец февруари, тъй като столичната зоологическа градина е минала успешно проверката на Европейската асоциация на зоопарковете.

Софийският зоопарк работи от 2 години за осигуряването на условия, подходящи за снежния леопард

Барсът, известен като снежен леопард, няма размерите на останалите големи котки, но е изключително опасен и ефективен при лов хищник. Естественото му местообитание са планинските райони в Средна Азия, където през летните месеци обитава надморска височитна до 6 000 метра.

Снежният леопард държи окраските си на гъстата си козина, която през зимата достига дължина до 12 cm. Ушите му са малки, за предоставят по-малка площ на студа. През зимата петнистата му козина става по-светла и почти бяла, като о този начин животното се слива с мръсния сняг. През лятото цветът потъмнява и така леопардът става трудно забележим на фона на сивите скали. Снежния леопард може да направи скок с дължина до 15 метра, за да улови фазан или яребица. В семейството на хищните котки той е шампионът на висок скок. От снежния леопард в природата са останали около 3 000 екземпляра, а около 70 обитават зоологическите градини. Барсовете живеят между 20 и 25 години.