В Судан постигнаха принципно споразумение

Срокът е само седмица

Новини
20:37 - 02 Май 2023
1410
В Судан постигнаха принципно споразумение

Враждуващите военни фракции в Судан постигнаха принципно споразумение за ново седемдневно примирие, което ще започне в четвъртък, на 4 май и би трябвало да продължи до 11 май, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на външното министерство на Южен Судан, публикувано след като нови въздушни удари и стрелба в района на Хартум нарушиха последното краткосрочно примирие.

В изявлението се казва, че президентът на страната Салва Киир е подчертал важността на по-дългото примирие и на определянето на пратеници за мирните преговори, с които и двете страни са се съгласили.

Не се знае доколко може да се разчита на съобщеното споразумение за прекратяване на огъня от 4 до 11 май, сключено между началника на суданската армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан и лидера на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) генерал Мохамед Хамдан Дагало, предвид тежките нарушения, които подкопаха предишните споразумения с продължителност от 24 до 72 часа, отбелязва Ройтерс.

Войната в Судан принуди 100 000 души да избягат в други страни, а боевете, които продължават вече трета седмица, създават хуманитарна криза, заявиха по-рано представители на ООН. Конфликтът рискува да доведе до още по-тежки последствия, тъй като бедните съседи на Судан се справят с бежанската криза, а боевете затрудняват доставките на помощи в страна, в която две трети от хората вече разчитат на някаква външна помощ.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че Кайро ще окаже подкрепа за диалога в Судан между съперничещите си фракции, но също така "внимава да не се намесва във вътрешните работи" на страната. "Целият регион може да бъде засегнат", заяви той в интервю за японски вестник, докато пратеник на началника на суданската армия, който ръководи една от враждуващите страни, се срещаше с египетски служители в Кайро, пише БТА.

Служители на ООН бяха заявили, че ръководителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс възнамерява да посети Судан днес, но графикът все още не е потвърден.

Световната програма по прехраната на ООН заяви вчера, че възобновява работата си в по-безопасните части на страната след прекъсване в началото на конфликта, в който загинаха някои служители на програмата.

Има опасност кризата да обхване целия регион, предупреди Майкъл Дънфорд, директор на Световната програма по прехраната за Източна Африка.

Командирите на воюващите фракции не показват признаци за готовност да отстъпят, но изглежда, че нито един от тях не е в състояние да постигне бърза победа. Това поражда опасност от продължителен конфликт, който може да привлече външни сили, отбелязва Ройтерс.