В Техеран скандират: "Смърт за лъжците!" и "Главнокомандващ, оставка!" (СНИМКИ)

Демонстрантите поискаха оттеглянето на върховния лидер Али Хаменей заради сваления самолет

Новини
20:40 - 11 Януари 2020
8357
В Техеран скандират: "Смърт за лъжците!" и "Главнокомандващ, оставка!" (СНИМКИ)

Хиляди демонстранти излязоха на улиците в Техеран, за да протестират срещу режима и поискаха оттеглянето на върховния лидер аятолах Али Хаменей заради свалянето на украинския самолет, в който загинаха 176 души на борда, отбелязаха световните агенции. Днес Иран официално призна, че машината е била свалена погрешка.

Стотици скандираха: "Главнокомандващ - оставка, оставка" пред техеранския университет "Амир Кабир". 

Първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири нарече национална трагедия свалянето на самолета на украинските авиолинии, съобщи ИРНА, цитирана от ТАСС. Той призова за провеждането на сериозно и прозрачно разследване на причините за трагедията.

На 8 януари Боинг 737 на Украинските международни авиолинии се разби минути след излитането си от летището в Техеран. Загинаха 176 човека. Днес Иран призна, че самолетът погрешка е бил свален с ракета.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов каза, че Иран е дал предварително съгласие да изплати компенсации на семействата на загиналите и да възстанови на Украйна сумата за разрушения самолет. Той заяви днес в интервю за Би Би Си, че Иран е дал съгласието си след официалното признаване на отговорността за свалянето на летателната машина.