Ваканцията на кредит! Но дали е добра идея?

Не теглете повече, отколкото можете да си позволите, съветват специалистите

Нещо за четене
11:36 - 08 Юни 2019
2663
Ваканцията на кредит! Но дали е добра идея?

В един идеален свят всеки би разполагал с достатъчно средства, за да пътува където си пожелае. За съжаление реалността е малко по-различна и за много хора парите назаем са единствената възможност за пътешествие до мечтаната дестинация.

В някои случаи в това няма нищо лошо, стига да сте сигурни, че кредитът, с който смятате да финасирате лятната си почивка, няма да навреди на дългосрочното ви финансово здраве. Ето няколко ключови фактора, които в известна степен могат да изяснят дали ваканцията на кредит попада сред разумните решения или влиза в графата "по-добре не".

Наложително ли е да теглите пари назаем?

Потребителските заеми, бързите кредити и кредитните карти са удобни и достъпни, защото одобрението става сравнително бързо, а парите са налични по банковата ви сметка веднага. Но все пак е важно да си отговорим на въпроса дали не бихме моги да се справим и без да прибягваме до услугите на банката?

Ако планирате своята отпуска и свързаните с нея разходи за пътуване от по-рано, можете да се опитате да заделяте част от месечния си доход, за да съберете достатъчно средства до лятото. По този начин ще избегнете задлъжняването или поне ще намалите необходимата сума, която ще трябва да изтеглите.

Ако вече имате някакви спестявания, помислете дали не е по-добре да използвате тях и да ги възстановите впоследствие. Това ще ви спести доста разходи под формата на лихви, които бихте платили, в случай че прибегнете до кредит.

Какъв заем е най-подходящ?

В днешно време потребителите имат богат избор от кредитни продукти. Кой от тях обаче е най-подходящ за финансиране на лятната ваканция?

Лихвите по кредитните карти по правило са доста по-високи от тези по потребителските кредити, но от друга страна много от издателите на карти предлагат различни бонуси, особено при резервации на хотели и покупка на самолетни билети. Освен това повечето кредитни карти предлагат гратисен период, в който не се начислява лихва. Обикновено той варира между 30 и 60 дни. Ако смятате, че можете да изплатите задължението си за толкова кратък срок, кредитната карта също е един от възможните варианти.

Но ако става въпрос за по-голяма сума, която не бихте могли да върнете в рамките на два месеца, по-разумното решение е да помислите за потребителски кредит. В този случай няма да можете да разчитате на бонусите по кредитната си карта, но пък лихвата ще е значително по-ниска. Освен това можете да предвидите точно колко време ще вие необходимо да погасите задължението си и да съобразите вноската по кредита с месечния си доход.

Не теглете повече, отколкото можете да си позволите

Какъвто и заем да планирате, независимо дали става въпрос за пътуване, покупка на автомобил или ремонт на жилището, никога не е добра идея да теглите повече, отколкото можете да си позволите. Особено когато става въпрос за разходи и покупки, които не са жизненонеобходими (каквито са пътуванията).

Общоприетото правило е, че не бива да се допуска вноските по всичките ви креди и задължения да надвишават 35% от дохода. Когато тази граница бъде премината, погасяването на дълговете започва да става за сметка на други неща, като вноските за пенсия или образованието на децата ви. Разбира се, че всеки обича да пътува, но не би трябвало това да става за сметка на прехраната и със сигурност не си струва риска да останете на улицата.

Имайки това предвид, е хубаво да прецените каква част от месения си доход бихте могли да отделяте в следващите няколко месеца, така че да изплатите заемът за лятната ви ваканция. При всички положения е добре това да стане възможно най-бързо, но в същото време месечната вноска да е поносима и да не застрашава семейния бюджет.

Ако става въпрос за семейна почивка, обсъдете възможните варианти с останалите членове на фамилията. В крайна сметка изплащането на заема впоследствие ще засегне всички, което означава че е хубаво да изясните приоритетите предварително.

Бъдете пестеливи

Ако финансирането на лятното ви пътшествие със заем е неизбежно, направете всичко възможно да използвате средствата максимално ефективно. Това означава свиване на разходите до най-необходимото и избягване на излишните разточителни "екстри".

Примерите в тази посока са много. Можете да пропуснете пътуването в първа класа и да заложите на икономична оферта от нискотарифна авиокомпания, особено ако планирате почивката си от по-рано. В много от случаите можете да намалите броя на "звездите" в категорията на хотела или да пропуснете част от услугите в туристическия пакет, които не смятате за чак толкова интересни.

Изборът е изцяло във вашите ръце, но можете да сте сигурни, че в планирането на една ваканция има възможност за значителни промени в параметрите. А някои наглед дребни "икономии" могат да ви спестят много разходи в дългосрочен план, особено като се има предвид, че ще дължите и лихва върху тях. В крайна сметка дори и най-запаленият пътешественик едва ли би желал да изплаща двуседмична почивка в продължение на няколко години.