Ваксините пазят от тежко протичане, дори да се разболеете

Здраве
12:49 - 10 Август 2021
2555
Ваксините пазят от тежко протичане, дори да се разболеете

С увеличаващото се разпространение на Делта варианта на SARS-CoV-2 в страните от Европа, Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) препоръчват хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, да се ваксинират.

Завършеният ваксинационен курс с която и да е от одобрените в Европейския съюз ваксини на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS CoV 2, включително варианти като Делта.

Най-високото ниво на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаване на седем до четиринадесет дни от деня, в който е поставена последната доза ваксина.

От ЕМА посочват, че ваксинацията осигурява защита за тези, които са с най-висок риск от тежко протичане на заболяването и хоспитализация, като намалява разпространението на вируса и предотвратява появата на нови „притеснителни“ варианти.

Тъй като ваксинационните кампании тепърва набират скорост в ЕС/ЕИП, в някои случаи може да бъдат направени препоръки за обмисляне на скъсяване на времевия интервал между първата и втората доза, в разрешените граници, особено при хора с риск от тежко протичане на COVID-19, които не са завършили препоръчителния ваксинационен курс.

Развитието на инфекция при ваксинирани не означава, че ваксината срещу COVID-19 не действа, уточняват от европейските здравни регулатори.

Въпреки че ефикасността на всички ваксини срещу COVID-19, разрешени за употреба в ЕС/ЕИП, е много висока, няма ваксина със 100% ефикасност. Това означава, че се очаква развитието на ограничен брой инфекции със SARS-CoV-2 сред хората, които са приключили препоръчителния ваксинационен курс, така наречените „пробивни инфекции“. При развитие на инфекция обаче ваксините могат до голяма степен да предотвратят тежко протичане на заболяването и в голяма степен да намалят броя на хората, приети в болница поради COVID-19.

Наличието на пробивни инфекции при ваксинирани хора не означава, че ваксините не действат. Ваксинираните хора са много по-добре защитени от тежко протичане на COVID-19 в сравнение с тези, които не са ваксинирани, коментират изследователи от Европейският център за превенция и контрол на заболяванията.

EMA и ECDC препоръчват завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 при всички, които нямат противопоказания за това. Докато повече хора не бъдат напълно ваксинирани и докато разпространението на SARS-CoV-2 продължава, всеки трябва да се придържа към националните разпоредби и да продължава да спазва мерките, като носене на маска и поддържане на социална дистанция. Това се отнася и за хората, които имат завършен ваксинационен курс.